Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca hazırlanan yönetmelikte, özellikle su tasarrufuna ilişkin tedbirler dikkati çekiyor. Düzenlemeyle binalarda suyun daha tasarruflu tüketilmesi amacıyla sıhhi tesisat projelerinde lavabo musluk debileri dakikada 6 litre, duşlarda ise dakikada 8 litre ile sınırlandırılacak. Kullanılacak armatürlerin de buna uygun olarak mahal listesinde yer alması temin edilecek.

Yine yönetmelik çerçevesinde; merkezi sıcak su sistemli binalarda sıcak su re-sirkülasyon pompası zorunluluğu getirilerek musluklarda daima sıcak suyun hazır olmasıyla önemli ölçüde tasarruf sağlanacak.

Peyzaj projelerinde parsel bahçelerinin düzenlenmesinde de su tasarrufu dikkate alınacak. Bu kapsamda; bahçe düzenlemelerinde bitki seçimi, iklime uygun olarak yapılacak. Sulamada damla sulama yöntemi tercih edilirken, öncelikle yağmur suyu depolama sistemindeki suyun kullanılması zorunluluğuna uyulacak.

Yönetmelikle, iç mekan tasarımına dair “iç mekan projesi” zorunluluğu da getiriliyor. Buna göre; havaalanı, 300 yataktan büyük hastane, 30 bin metrekareden büyük alışveriş merkezi binaları için mimar veya iç mimarlar tarafından “iç mekan projesi” yapılması gerekecek. Bu projelerin ruhsat aşamasında olmasa da iskandan önce ilgili idareye sunulması zorunlu olacak.

Sıfır Atık Yönetmeliği kapsamındaki biriktirme ekipmanları ile geçici atık depolama alanlarının yerlerinin mimari projelerde gösterilmesi zorunlu tutulacak. Yapılaşmış parsellerde ise geçici atık depolama alanlarının; parselin ön, yan veya arka bahçelerindeki yapı yasaklı alan olan çekme mesafeleri içerisinde yapılmasına müsaade edilecek.

Yönetmeliğe göre; bina çatılarına kurulan ancak halen çatı eğimi içerisinde yapılma zorunluluğu bulunan güneş panellerinin çatı eğimini aşmasına da izin verilecek. Böylece bu sistemlerin kurulumunu zorlaştıran şartları kaldırmak suretiyle teşvik edilmeleri sağlanmış olacak.