ERASMUS Projesi çerçevesinde; Fransa, İspanya, İtalya, Romanya ve Bulgaristan ile Eskişehir’den gelen ve kurumaya yüz tutan Akşehir ve Eber Göllerinde incelemeler yapan öğrenci ve öğretmenler,  Nasreddin Hoca Türbesi’ni ziyaretlerinde Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya ve Akşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü İbrahim Öncel’le de görüşerek, Akşehir ve Nasreddin Hoca hakkında bilgi aldılar.

Akşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından verilen bilgiye göre; Belediye Başkanı Salih Akkaya’ya projeyi tanıtan Eskişehir Gazi Mustafa Kemal Anadolu Lisesi Okul Müdürü Ethem Bilgin Başeğmez; “Projemiz Avrupa Birliği tarafından hibelendirilmiş olup toplamda 36 ay sürmektedir. Projemizin ortakları; Fransa, İspanya, İtalya, Romanya ve Bulgaristan’dan lise düzeyinde eğitim veren 5 okuldan oluşmaktadır. Projemizin amacı; ortak okullarda yürüteceğimiz faaliyetlerle öğrenci ve öğretmenlerimizin iklim değişikliği ve etkileriyle ilgili bilinç düzeylerini artırmak ve bu bilincin okullar etkisiyle tüm topluma yayılmasını sağlamaktır. Bu sayede küresel ısınmanın ekosistemimiz üzerinde yaratacağı tahribatı, genç nesillerin duyarlılıklarını artırmak aracılığıyla en aza indirmek ve daha yaşanılabilir bir gelecek oluşturma yönünde ortak hedefimiz bulunmaktadır” şeklinde konuştu.

Başeğmez’in aktardığı bilgiye göre; proje süresince 6 farklı başlıkta eğitim-öğrenme ve öğretme faaliyeti gerçekleştirilecek. Bu bağlamda Türkiye’de “Küresel ısınma ve sera gazları”, Romanya’da “Plastik kirliliği, atıklar ve geri dönüşüm”, İspanya’da “Enerji ve yenilenebilir enerji kaynakları”, Bulgaristan’da “Biyoçeşitlilik ve ekosistem hizmetleri”, İtalya’da “İklim değişikliğinin su üzerine etkisi” ve Fransa’da “Organik tarım ve sürdürülebilirlik” faaliyetlerine odaklanılacak. Bu faaliyetler dışında, her ay çok sayıda yerel faaliyet yürütülecek. Hareketlilikler boyunca; sunumlar, atölye çalışmaları, sınıf içi etkinler, açık hava etkinlikleri (atık toplama ve ayrıştırma, piknik ve doğa oyunları, bahçecilik, doğa yürüyüşü, ortak ağaç dikimi), web 2.0 araçlarının kullanımı, e-twinning, stem eğitim faaliyetleri, çeşitli deneyler ve tasarımlar oluşturulması, kurumuş göl, organik tarım yapılan çiftlik, dalga enerjisi santrali, jeopark ziyaretleri, proje logo, afiş ve poster tasarımı, atık malzemelerden tasarım sergisi, sivil toplum kuruluşları ve kamu kuruluşlarını ziyaretler ve kültür geceleri gerçekleştirilecek.

Öğrenci ve öğretmenlerin, çevre konusunda böylesine duyarlı bir projeyle Akşehir’e gelmelerinden memnuniyet duyduklarını ifade eden Başkan Akkaya; Akşehir Gölü’nün tescilli Akşehir Kirazı’na aromasını veren bir ekosisteme sahip olduğunu vurgularken, Akşehir ve Eber Gölleri Birliği olarak her iki gölün de kurumaması için ilgili Bakanlıklarla işbirliği içerisinde çalışmalarını sürdürdüklerini aktardı.  

Akşehir Kirazı lokumunu tadan okul idarecilerine ve öğretmenlerine Akşehir Belediyesi Kültür Yayınlarından oluşan bir set ve Nasreddin Hoca’nın tersine çalışan saatini armağan eden Başkan Akkaya, öğrenciler ve öğretmenleri ile hatıra fotoğrafı da çektirdi.