Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı KOP (Konya Ovası Projesi) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından, KOP TEYAP (Tarımsal Eğitim ve Yayım Projesi) kapsamında finanse edilen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Güney İç Anadolu Temiz Hava Merkezi Müdürlüğü tarafından yürütülen projenin kapanış toplantısında konuşan KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Mahmut Sami Şahin; projenin uygulandığı okullarda öğrenciler ve öğretmenler üzerinde önemli etkiler bıraktığını görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 

Havayı kirlettikten sonra milyar dolarlar harcayarak iklim değişikliği ile mücadele etmek yerine, küçük ama etkili projelerle çocukları bilinçlendirmenin çok daha akılcı bir davranış olduğuna değinen Şahin;
“Ülkemizde gıda güvenliğini sağlamak için başta toprak ve su kaynaklarının korunması, uygun tarımsal ve hayvansal üretim modellerinin hayata geçirilmesi, insanların çevre bilincinin arttırılması ayrı bir önem kazanmaktadır. İnsanlığın karşılaştığı en büyük sorunlardan biri olan iklim değişikliğinin bir sonucu olarak temiz hava ve suya kısıtlı erişim, tüm canlılar için sağlık problemlerini beraberinde getirmektedir. Gıda güvenliği de iklim değişikliğinin tehdidi altındır. Ayrıca unutmamalıyız ki; tarım sektörü Konya için en önemli istihdam alanlarının başında gelmektedir ve maalesef iklim değişikliği tarımsal istihdamı da olumsuz yönde etkilemektedir” dedi. 

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kubilay Kurtuluş Baştaş; atmosfer tabakası, hava kirliliğinin nedenleri ve insan sağlığına olan etkileri, hangi kaynaklardan nasıl takip edilebileceği, özellikle kirliliğin yüksek olduğu günlerde alınacak tedbirler, iklim değişikliği ve etkileri, hava kirliliğinin iklimlere olan zararları, meteorolojik olaylar, sağlıklı gıda için ve sürdürülebilir tarım adına yapılması gerekenler ile doğal kaynakların korunması konularında öğrencilere eğitimler verildiğini aktardığı konuşmasında, çocukların konuya yoğun ilgi gösterdiğinin altını çizdi.

Projenin kapanış toplantısına; Şahin ve Baştaş’ın yanı sıra Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hülya Şevik ve KOP Tarım ve Kırsal Kalkınma Koordinatörü Mustafa Ümit Yorgancılar ile çok sayıda akademisyen ve öğretmen katıldı.