Akşehir Belediyesi tarafından verilen bilgiye göre; sahipsiz sokak hayvanlarını kısırlaştırma ve rehabilitasyon çalışmaları kapsamında kontrol ve aşıları yapılan, üremeleri kontrol altına alınan, kulak küpesi ve mikroçip takılan köpekler sahiplenilmek istendiğinde, bakılacakları ortam ve şartların kontrolü belediye ekipleri tarafından yapıldıktan sonra yine belediye sorumlu veteriner hekimi tarafından istek yapan vatandaşlara teslim ediliyor. Kısırlaştırma ve rehabilitasyon çalışmaları yapılan hayvanlar sahiplendirilemez ise ameliyat sonrası bakımları yapıldıktan sonra tekrar alındıkları yere bırakılıyorlar.

Yapılan açıklamada; “Sahipsiz bir sokak hayvanı sahiplenerek siz değerli vatandaşlarımız hem sokakta kalmış bir cana yuva sağlamış oluyorsunuz hem de sahipsiz sokak hayvanları tarafından saldırıya uğrayan vatandaşlarımızın korunmasına yardımcı olmuş oluyorsunuz. Bu sebeple bütün vatandaşlarımızı bu konuda duyarlı olmaya ve bir sahipsiz sokak hayvanına yuva olmak için belediyemize davet ediyoruz” denilerek çağrıda bulunuldu.

Toplanan Hayvanlar Neden Tekrar Alındıkları Yere Bırakılıyorlar?

Vatandaşlar tarafından sıkça belediyeye yöneltilen “Neden alınan hayvanlar tekrar alındığı yere bırakılıyor? Neden barınakta tutmaya devam etmiyorsunuz? Neden şehirden uzak bölgelere bırakmıyorsunuz?” gibi sorulara yanıt olarak da şu ifadelere yer verildi:

“5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu Madde 7 1/a bendinde; sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların toplatılması, kısırlaştırılması, aşılanması, gerekli tıbbi bakımlarının yapılması ve işaretlenmesi (küpelenmesi), alındığı ortama geri bırakılması görevi belediyemize bildirilmiştir. Yönetmeliğe göre sahipsiz sokak hayvanlarını kapalı veya açık bir alanda tutma yetkimiz bulunmamaktadır.

Yine yönetmeliğe göre; rehabilitasyon çalışması tamamlanmış küpeli sokak hayvanlarının hastalık durumu dışında bulunduğu ortamdan alınıp başka bir yere konulması yasaktır. Akşehir Belediyesi olarak rehabilitasyon çalışmaları kapsamında kısırlaştırma ve işaretleme işlemi her gün düzenli olarak devam etmektedir. Ayrıca gelen tüm şikayetler dikkate alınmaktadır fakat hatırlatmak isteriz ki yerel yönetimler kanun çerçevesinde çalışmaktadır.”