Hıdırlık Çay Bahçesi, Çınaraltı Mescidi bahçesi ve Akşehir Tren Garı’ndaki çınar ağaçlarının tabelalarının takılmasına dair bir açıklama yapan Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Kültürümüzde önemli bir yeri olan ağaçlar, özellikle de çınar ağacı, “Ulu Ağaç” olarak nitelendirilmiştir. Doğumun temsilcisi olan çınar ağacının yapraklarını geç dökmesinin kışın geç geleceğini, erken dökmesinin ise kışın sert geçeceğini gösterdiğine dair bir inanış vardır. Hatta, çocukları doğduğunda çınar ağacı diken aileler, uzun ömürlü olmalarını istedikleri için böyle bir şey yaparlardı. Osmanlı döneminde, çınar ağacının geçmiş ile geleceği birbirine bağladığına inanılırdı. Çünkü çınarın ömrü çok uzundu ve nesiller boyunca bir mesaj aktarabilirdi.

Akşehir’imizde de ecdadımız tarafından asırlar önce dikilen 3 çınar ağacımız, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonunca “Anıt Ağaç” olarak tescillendi. Girişimlerimiz sonucunda da bu ağaçlarımıza ait anıt ağaç levhaları yerlerine monte edildi.

Gazi Mustafa Kemal’in her Akşehir’e gelişinde altında dinlendiği ağaç

Anıt ağaçlar, doğanın kendilerine bahşettiği uzun ömürlerinden ötürü geçmişi geleceğe bağlayan, değeri tartışılmaz zenginliklerimizdendir. Bu ağaçların korunması; hem genç beyinlerde soya bağlılık duygularını geliştirmekte hem de doğa sevgisi ve çevre bilincinin kökleşmesine aracı olmaktadır. Kültürel mirasın yaşayan temsilcileri olan anıt ağaçlar, uzun hayatları boyunca ülke tarihinin adeta kilometre taşı olan kimi tarihsel olaylara tanıklık etmektedir. Özellikle tren garımızdaki çınar ağacı, Gazi Mustafa Kemal’in her Akşehir’e gelişinde altında dinlendiği bir ağaç olma özelliğini taşımaktadır. Şehrimizdeki tarihi ve kültürel değerlere sahip çıkmak adına başlattığımız restorasyon, bakım ve onarım çalışmalarımızın yanı sıra, tabiat varlıklarımızı koruma noktasında da çalışmalarımız devam etmektedir. Şehrimiz için ayrı bir öneme ve değere sahip olan tarihi ağaçlarımızı korumak ve onların yaşam süresini artırmak adına yapacağımız çalışmalarımız sürecektir.”