Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, geçtiğimiz hafta Meclis’te kabul edildi. Bu kapsamda 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 29. maddesinin üçüncü fıkrasında bir dizi değişiklik gerçekleştirildi.

Bakanlığın resmi internet sitesinde yer alan bilgiye göre; mevcut uygulamada tesisler, bir önceki yıl atıksu arıtma tesislerinde kullanmış oldukları ve ödemesini yapmış oldukları elektrik faturalarını Bakanlığa ibraz edebiliyor, tesislere yüzde 50’sine kadar geri ödeme yapılıyordu. Kanunda yapılan değişiklikle teşvikin kapsamı 2 katına kadar çıkarıldı. Atıksu arıtma tesislerinde uygulanan yüzde 50’sine kadar geri ödeme oranı, ileri arıtma teknikleri ile arıtılmış atıksuyu yeniden kullanan kuruluşlarda, yeniden kullanım oranına göre yüzde yüze kadar uygulanabilecek.

Ülkemizde hızlı nüfus artışına bağlı olarak artan su ihtiyacı, kuraklık, gelişen sanayi ve tarımsal faaliyetlere paralel olarak ortaya çıkan aşırı su kullanımı sebepleriyle yüzeysel su kaynaklarının azalması ve yer altı su rezervlerindeki düşüşler ile kirlilik oluşumu kaynaklı yaşanan sorunlar nedeniyle ülkemizin de yakın gelecekte su sıkıntısı çeken ülkeler arasında yer alacağı düşünülüyor. Bu nedenle, atıksu geri kazanım ve kullanımının önemi bir kat daha artıyor. Arıtılmış atıksular; peyzaj ve tarımsal sulama, endüstriyel kullanım, yeraltı suyu besleme, rekreasyonel kullanımlar, evsel ve endüstriyel uygulamalar gibi birçok alanda yeniden kullanılabiliyor.