Şafak vakti, Tarihi Gelibolu Yarımadası Kocadere Köyü Kamp Alanı’nda şehitlere saygı için top atışının ardından Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, gençlere sahurda “yarma çorbası” ikram etti. Çorba ikramından sonra çifte sela ve ezan okundu. Sabah namazının kılınması sonrasında da yürüyüşe geçildi.

Bakanlığın resmi internet sitesinden kamuoyu ile paylaşılan bilgiye göre; Çanakkale Kara Savaşları Zaferi'nin 107. yılına ithafen 107 metrelik Türk bayrağı da açılan yürüyüşte, gençlerin Çanakkale Savaşları sırasında dedelerinin yaşadıklarını daha iyi hissedebilmeleri, o duyguyu yaşayabilmeleri için ses ve sis fişekleri atıldı. Bazı gençler de savaşı canlandırdılar. Yaklaşık 5 kilometrelik yürüyüş, Conkbayırı’nda tamamlandı.

Yaptığı açıklamada, 57. Alay askerlerinin gözlerini kırpmadan, arkalarına bile bakmadan cepheye koşuşlarını hatırladıklarını belirten Bakan Kasapoğlu; “İnançlarını, cesaretlerini, özverilerini yad ettik. Bize bu vatanı emanet etme adına ne tür zorluklarla, ne tür mücadeleleri yaşadıklarını ve onların o ruhunun hep diri kalması gerektiğini tekrar hatırladık. Çanakkale'yi geçilmez kılan ruhun; gençlerimiz, milletimiz açısından hep diri olması gerekiyor. Gözlerini kırpmadan şahadete yürüyen şehitleri, gazileri, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, rahmetle ve minnetle yad ediyorum” dedi.

Conkbayırı Anıtı’nda düzenlenen törende; anıta çelenk bırakılmasından sonra saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Program saygı atışı ve Kur’an-ı Kerim tilavetiyle devam etti.

Bakan Kasapoğlu, burada yaptığı konuşmada; “57. Alay; bu milletin tefrikayla bölünmeyeceğini, isminin sonsuza dek payidar kalacağını, dosta düşmana, tüm dünyaya ilan eden bir kardeşlik öyküsüdür. Vatan tehlikeye düştüğünde bu toprakları işgalci çizmelerine ezdirmeyen yiğitlerin, çok anlamlı bir emanet bıraktılar. İşte o emanet, Türkiye’dir. Ona sahip çıkmak, hepimizin sorumluluğudur. Bugünün gençleri; kol kola, göğüs göğüse tarih yazan, varoluş mücadelesi veren, bu uğurda şahadet şerbeti içmiş bir neslin torunlarıdır. Onların Çanakkale’deki mezar taşları, bu aziz milletin kutlu medeniyet davasının birer meşalesi olarak ışıldamaya devam ediyor. İşte bu ateşi asla söndürmeyecek olan, sizlersiniz” ifadelerine yer verdi.

Konuşmaların ardından 57. Alay’ın temsili sancağının devir teslim töreni yapıldı. Sancak, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nden, Manisa Celal Bayar Üniversitesi’ne teslim edildi. Conkbayırı’ndaki program, askeri bandonun verdiği konser ile son buldu.

Yürüyüşün kapanış töreni ise Gelibolu Yarımadası’ndaki Şehitler Abidesi’nde yapıldı. Bakan Kasapoğlu’nun anıta çelenk bırakmasıyla başlayan etkinlikte, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından Bakan Kasapoğlu, yurdun ve dünyanın dört bir yanından gelerek yürüyüşe katılan gençlere teşekkür etti. Törende, Türk Hava Kuvvetleri akrobasi timi SOLOTÜRK, Şehitler Abidesi üzerinde bir gösteri sundu. Jandarma Genel Komutanlığı’na bağlı “Çelik Kanatlar” akrobasi timleri de helikopterle uçuş yaptılar. 57. Alay Vefa Yürüyüşü Programı, temsili şehit mezarlarına karanfil bırakılmasıyla sona erdi.