Konuya ilişkin açıklamasında, meteorolojik kuraklığın tarımsal kuraklık anlamına gelmediğini belirten Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz; Konya Ovası’nda yaklaşık olarak yüzde 72’lik bir kısımda, hububatta kıraç tarım yapıldığını, halihazırdaki tarlalarda herhangi bir kuraklıkla ilgili söylemde bulunmanın yanlış olacağını aktardı.

2023 üretim sezonunda yağışların yüksek oranda düştüğünü aktaran Kırkgöz, açıklamasında özetle şu ifadelere yer verdi:

“Geçen sene yağışımız çok güzeldi. Buna oranla yaklaşık olarak yüzde 52’lik ve yüzde 55’lik bir kar yağışı ve yağmur yağışı azalması var. Bu, tarladaki mahsulü, özellikle hububat alanlarını etkiledi ama Nisan yağışları bu konuda çok önemli. Rekoltede, ilerleyen dönemlerdeki yağışlar büyük rol oynayacak. Kardeşlenme dönemine denk geldiği için bitkilerin verimlerini ve rekolteyi belirleyecek tarih o tarih oluyor. Bu dönemde bitkilerin hala daha çıkış aşamasında olan yerler var. Kar yağışının az olması Konya bölgesi için oldukça dezavantajlı çünkü Konya Ovası kapalı bir havza. Kar yağışının az olması sadece topraktaki mahsulleri değil, yer altı ve yer üstü kaynaklarımızın da azalmasına neden oluyor.

Burada çiftçilerimizin üzerine düşen büyük görevler var. Çiftçilerin sulama yaparken sulama zamanlarına ve sulama miktarlarına dikkat etmeleri gerekiyor. Özellikle basınçlı sulama sistemlerini tercih etmelerini öneriyoruz. Konya bölgesinde çok fazla bir vahşi sulamamız yok. Çiftçilerimiz bu konuda kendilerini geliştirdiler, bilinçlendirdiler. Şu anda çiftçilerimizin yapması gereken; doğru zamanda, doğru miktarda su vermek. Bunu da bölgesindeki ziraat mühendisi meslektaşlarımıza danışarak yaparlarsa bitkinin ihtiyaç duyduğu dönemlerde suyu vermiş olurlar. Bu da sudan tasarruf yapmamızı sağlar.”