Kentin ekonomisine katkısı oldukça yüksek olan kayısı sofralarda ağızları tatlandırırken, son dönemde sanayi sektöründe de önemli ham maddeler arasında yer alıyor. Malatyalı bilim insanları, kayısının yapısını inceleyerek ham maddesi kayısı olan roket yakıtı üretmeyi başardılar. Projede; Malatya İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Araştırma Görevlisi Murat Toptaş, Kimya Mühendisliği Bölümü Yüksek Kimya Mühendisi Yeliz Akbulut ve Tekniker Tamer Bakır yer aldılar.

Malatya’nın en büyük ekonomik gelir kaynağının kayısı olduğunu ifade eden Yüksek Kimya Mühendisi Yeliz Akbulut, kayısıyı katma değeri yüksek bir ürüne dönüştürme fikrinden yola çıktıklarını söyledi. Kayısı üretiminin 790 bin tonu bulduğunu hatırlatan Akbulut; “Bu miktarda üretimi olan malzemenin çok fazla miktarda da atığı oluyor. Değerlendirilebilmesi amacıyla yapısını inceledik ve yüksek oranda şeker ile benzeri malzemeler barındırdığını saptadık. Bunun roket yakıtlarıyla ilişkisini değerlendirdik. Kuvvetli bir oksitleyici kullandık. Bir atığı değerlendirmiş olduk” dedi. 

Atıl durumdaki kayısıdan kilogramı 200 dolar olan roket yakıtı elde etmeyi başardıklarını vurgulayan Araştırma Görevlisi Murat Toptaş da; “İçerisine bazı hızlandırıcı malzememeler ekledik. Neticede kilogramı birkaç lira olan atık kayısıdan kilogramı 200 dolara ulaşan bir roket yakıtı elde etmeyi başardık. Elde ettiğimiz roket yakıtını sıkıştırarak bir roket motoru haline getirdik. Bundan sonraki aşamada bu roket motorumuza uygun bir nozül tasarlayarak motorun tasarımını bitirmeyi düşünüyoruz. Yakıt 6 ay içerisinde ticari hale getirilecek” şeklinde konuştu.

Birçok alanda kullanılan roketlerin motor ve yakıtlarının ithal ediliyor olması açısından değerlendirildiğinde, yapılan çalışmayla çok büyük bir katma değer yaratıldığı ve ekonomik kazanç sağlanacağı öngörülüyor.