Programda yaptığı konuşmaya, dostluğun ve sporun birleştiren gücünün ortaya konulduğu bir günü yaşadıklarını ifade ederek başlayan Bakan Kasapoğlu; “Özellikle Mevlana’nın asırlar önce ifade ettiği ‘gel ne olursan ol, gel’ diyen bir çağrıyı dünyanın dört bir tarafına yine aynı ruhla haykırıyoruz. İslam Oyunları’nı da işte bu ışığın altında, bu hoşgörü, bu birleştirici çağrının altında gerçekleştiriyoruz.” dedi.

Yüzme Bilmeyen Kalmasın projesi çerçevesinde 3,5 milyondan fazla vatandaşın yüzme öğrendiğini belirten Kasapoğlu; vatandaşlar arasında yapılan bir ankette “İmkanınız olsa en çok hangi sporu düzenli olarak yapmak isterdiniz?” sorusuna yüzme yanıtının verildiğini ve rotalarını bu yolda belirlediklerini söyledi.

Konya Valisi Vahdettin Özkan Bakan Kasapoğlu’na teşekkür ederek; sporun ve sporcunun muhabbetinin bütün dünyaya en iyi mesajları vermesini temenni etti. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta, 5. İslami Dayanışma Oyunları’nın Konya’da gerçekleşmesinde emeği olanlara teşekkür ederken, AK Parti Konya Milletvekili Selman Özboyacı da oyunlara 19 gün kaldığını hatırlatarak; “Hepimiz heyecanlıyız, iple çekiyoruz. İnşallah Konya olarak uzun süredir emek harcadığımız İslami Dayanışma Oyunları’nın altından layıkıyla kalkacağız.” şeklinde konuştu. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ise, 2023 Dünya Spor Başkenti Konya’ya, 5. İslami Dayanışma Oyunları öncesinde oldukça önemli bir eseri daha kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

9-18 Ağustos 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan oyunlar öncesinde açılışı yapılan olimpik yüzme havuzu; bin seyirci kapasitesi, içinde yer alan 14 farklı ofisi ve odalarıyla uluslararası standartlarda bir tesis olarak oyunlar için büyük önem taşıyor. Yüzme bu yıl, 36 ülkeden 230 sporcu ile en fazla sporcunun katılacağı branş olurken, parayüzmede ise 9 ülke sporcuları yarışacak.