Spor kulüplerinin, 7405 sayılı Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu sonrasında yeni bir tüzel kişilik kazanmasıyla; dernek statüsünde bulunan spor kulübü derneklerinden, Gençlik ve Spor Bakanlığı veya Türkiye Futbol Federasyonu’na tescilleri bulunan spor kulüplerinin Gençlik ve Spor Bakanlığı’na dosya devir teslim işlemleri tamamlandı.

Türkiye genelinde 18 bin 44 spor kulübü derneğinin iş ve işlemlerine yönelik dosyalar, İçişleri Bakanlığı tarafından Gençlik ve Spor Bakanlığı’na devredildi. Diğer taraftan, Kanun’un ilgili maddeleri uyarınca; kulüplerin denetim, yardım toplama ve rehberlik hizmetleri, İçişleri Bakanlığı ve mülki idare amirliklerince yürütülmeye devam edilecek. Türk, Türkiye, Milli, Cumhuriyet, Atatürk, Mustafa Kemal, Şehit, Gazi gibi izne tabi kelime kullanımı vb. işlemler ise yine İçişleri Bakanlığı’nın iznine tabi olacak.

Yabancı STK’ların spor kulüpleri ile işbirliğinde İçişleri Bakanlığı’ndan ve spor kulüplerinin yurt, pansiyon ve lokal açmalarında ise mülki idare amirliklerinden izin alınması hususu devam edecek. 2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu uyarınca spor kulüplerinin yardım toplama iş ve işlemleri de yine Bakanlık ve mülki idare amirliklerince yürütülecek.

İçişleri Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde yer alan açıklamaya göre; ilgili spor kulüplerine, dernek statüsünde olmalarından kaynaklı e-Devlet üzerinden sunulan; e-üyelik, e-tüzük, e- alındı belgesi, e-genel kurul ve yönetim kurulu, e-matbaa, e-faaliyet belgesi, e-yurt dışı yardım yapma bildirimi, dernek üyeliği sorgulama ve sonlandırma vb. hizmetler de yapılan devir işlemi sebebiyle sonlandırılacak.