Mevlana Türbesi’ni ziyaret ederek Mevlana Celaleddin Rumi’nin kabri başında dua eden Kemal Kılıçdaroğlu, daha sonra Mevlana Müzesi’ni gezerek incelemelerde bulundu ve yapılan tadilatlar hakkında bilgi aldı.

Karapınar’da esnaf ziyaretinde bulunan Kılıçdaroğlu; sorun ve taleplerini dinlediği esnaflara çözüm önerilerini anlattı. İlçede çiftçi kadınlarla da bir araya gelen CHP Genel Başkanı; “Türkiye’yi sizler değiştireceksiniz. Türkiye’ye huzuru, bereketi sizler getireceksiniz. Bütün mücadelem bu topraklarda hiçbir çocuk yatağa aç girmesin diye. Bütün mücadelem, emeğiyle çalışan, alın teri döken herkesin gelir sahibi olması için, hiç kimsenin emeği zayi olmasın. Bu siyasetle Türkiye büyüyemez. Bu siyasetle Türkiye gelişemez. Zam üzerine zam, Allah aşkına çiftçiden ne istiyorsunuz siz?” şeklinde konuştu.

Kemal Kılıçdaroğlu, Konya’da Çiftçi ve Muhtarlar Buluşması’nın açılışında yaptığı konuşmada da şu ifadelere yer verdi:

“Önce çiftçi kardeşlerime sesleneyim. Pancarından tutun buğdayına kadar, koyunundan tutun mandasına kadar, canlı cansız ne varsa üretiyorsunuz. Ürettiğiniz her şey 81 milyona gidiyor, 81 milyonu besliyorsunuz. Dolayısıyla sizin gücünüz farklı bir güç. Nedir hakkınız, tarım kanunu var madde 21, açık ve net söylüyor. Her yıl çiftçiye milli gelirin en az yüzde 1’i oranında destek verilir. Verilebilir değil verilir diyor, emredici hüküm. Bu kanun 2006’da çıktı. 2006’dan 2022’ye kadar her yıl milli gelirin en az yüzde 1’ini aldınız mı? Hiç almadınız. Hesabını yaptık, çiftçinin 2006’dan buyana var olan hükümetlerden, Türkiye’yi yöneten hükümetlerden 211 milyar lira alacağı var. Eski parayla 211 katrilyon lira alacağı var. Bu güzel ülkeyi büyütmek zorundayız. Zenginliğimiz var, düşündüğünüzden daha zengin bir ülke Türkiye. Ama gelir adaletle dağıtılmıyor.

Gelelim bize, bizim kabahatimiz var. Gelip sizin sofranıza oturmadık, çayınızı, kahvenizi içmedik. Derdiniz nedir diye sormadık. Ankara’da oturduk, güzel laflar ettik, niye bize oy vermiyorsunuz diye bir de size kızdık. Yok artık öyle şey. Geliyorum, oturuyorum, konuşuyorum, dertlerinizi dinliyorum, gerekirse günün 24 saati çalışıyorum, sizin için, bu ülke için, hak için, hukuk için, adalet için mücadele ediyorum. Mücadele hem bugünümüz hem geleceğimiz içindir. Biz evlatlarımıza güzel bir Türkiye bırakmak zorundayız.”

Tarımın stratejik bir sektör olması gibi belli bölgelerde de belli ürünlerin aynı şekilde stratejik öneme sahip olduğunu belirten Kılıçdaroğlu; tarımda havza bazlı planlama yapılması gerektiğini vurgulayarak böylece kimin neyi ekeceğini ve kaça satacağını bileceğini söyledi.

Muhtarlara da hitap eden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu; “Bu topraklarda yapılan ilk seçim Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde yapılan muhtarlık seçimidir. O nedenle biz muhtarlığı demokrasinin temel taşı olarak görürüz. Bir muhtarlık temel kanunu hazırladık. Bunu meclise sunduk ama AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi milletvekillerinin oylarıyla reddedildi, olabilir. Biz onlara şu teklifi de yaptık. Muhtarlık sorununu çözmek için hani biz muhalefetiz diye bizim teklifi reddedebilirsiniz, siz getirin, biz size destek verelim, önemli olan sorunu çözmek değil mi? Yani inatlaşmanın bir mantığı yok ki. Olmadı, Allah’ın izniyle onu çıkaracağız. Muhtarlığın bir bütçesinin olması lazım. Bütçesiz muhtarlık olmaz. Emlak vergisinin yüzde 1’i muhtarlık bütçesi olarak ayrılsa ne olur? Belediye kullanıyor değil mi? Muhtar da kullansın. Neden ihtiyaç var? Bir vatandaş en rahat muhtara ulaşabiliyor. Dolayısıyla bütçesinin ayrılması, yeri geldiğinde sosyal yardımlarında muhtarlar aracılığıyla yapılması lazım. Türkiye Belediyeler Birliği var, Türkiye Muhtarlar Birliği yok, olması lazım” dedi.