Çağrıya ilişkin olarak, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde yer verilen açıklamada; bu çağrı ile orta-yüksek ve yüksek teknolojili 152 ürün ve 5 başlık altında toplam 40 yenilikçi teknolojinin üretiminin destekleneceği belirtildi. Mobilite çağrısı ile destek kapsamında yer alan 5 yenilikçi teknoloji üst başlıkları; Otonom veya Yarı-Otonom Konsept Araçlar, Sürücü Destek ve Güvenlik Teknolojileri, İleri Malzeme Teknolojileri, Batarya ve Enerji Yönetim Teknolojileri, Yeni Nesil İleri Kablosuz ve Mobil Teknolojiler şeklinde sıralanıyor.

“Mobilite Araç ve Teknolojileri Strateji Yol Haritası” çalışmasını yürüttüklerini belirten Bakan Mustafa Varank, Mobilite çağrısını da bu kapsamda ele aldıklarını söyledi. Bakan Varank; “Üretiminin yüzde 85’ini Avrupa’ya ihraç eden mobilite sektörümüzün, yeşil mutabakat sonrasında AB’nin sanayi, dijitalleşme ve çevreye yönelik politikalarından kaynaklı yükümlülüklerini karşılayacak şekilde ihracat oranını artırması ana hedefimizdir” dedi.

Çağrıdaki ürün ve teknolojilerin üretimine yönelik olarak verilecek TÜBİTAK ve KOSGEB proje destekleri ile yatırım teşvik belgesi kapsamındaki destekler, tek pencere mekanizması ile bir arada tanımlanabiliyor. Hamle programı ile desteklenmesine karar verilen yatırımlar, stratejik yatırım teşviklerinden faydalanabiliyor. Ayrıca, 50 milyon TL üzerinde sabit yatırım öngörülen projeler için proje bazlı teşvik sistemi devreye girebiliyor. Hamle programı; bir ürünün Ar-Ge, Ür-Ge, ticarileşme, seri üretim ve işletme dönemi süreçlerini kapsayacak şekilde uçtan uca tüm aşamalarının desteklenebilmesine olanak sağlıyor.

Tamamen elektronik ortamda yürütülecek olan başvurular, 8 Haziran 2021 tarihine kadar hamle.gov.tr adresi üzerinden gerçekleştirilebilecek.