2020 yılında faaliyete geçen ve yaptığı yatırımla dikkat çeken Tozoğlu Tarımsal Sanayi ve Ticaret A.Ş. dondurulmuş patates üretiminin bir bölümünü Orta Doğu ülkeleri ve Balkanlara ihraç ederken, üretim kapasitesini artırarak çalışan sayısını yaklaşık iki katına çıkarmayı hedefliyor. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Tozoğlu; hali hazırda 80 olan çalışan sayısını 150’ye ulaştırmayı planladıklarını, geniş bir yelpazede birçok pozisyona personel alacaklarını belirtirken, Akşehir’in insan kaynağına öncelik vermek istediklerini vurguluyor.

Şirket kurucularından baba Mehmet Tozoğlu, 2006 yılından itibaren İç Anadolu Bölgesi’nde gıda ürünlerinin satış ve pazarlamasında önemli bir organizasyon oluşturmuş. Tarımsal ürünlerin tarlada üretiminden işlenmesi ve satışına kadar tüm adımlarda faaliyet gösteren Mehmet Tozoğlu ve oğlu Cihan Tozoğlu’nun kurduğu yapı, 2020 yılında Anonim Şirkete dönüşmüş.

Cihan Tozoğlu, Akşehir Organize Sanayi Bölgesi’ndeki yatırımlarının karar aşamasını, şu cümlelerle paylaşıyor:

“Sarayönü Organize Sanayi Bölgesi’nde tanınan teşviklerden yararlanarak yatırım yapmayı planladığımız günlerde, bölge milletvekili Orhan Erdem’in isteği ve yönlendirmesiyle, bazı teşvikleri de göz ardı ederek Akşehir’de yapılanma kararı aldık. 23 bin m2 alan üzerinde 8 bin 100 m2 kapalı alana sahip tesisimiz, 15 milyon Dolarlık bir yatırımın sonucudur.

Dondurulmuş parmak ve elma dilim patates üretiminde, birden fazla markamız ile iç piyasada turizm ve yeme içme sektörüne hitap ederken, bilinen bazı markaların da tedarikçisi konumundayız. Bunun yanında Orta Doğu ve Balkanlara yönelik ihracatımızın hedefi aslında tüm dünya ülkeleri. Üretimimizi tüm sebze ve meyve gruplarına yayarak ve artırarak Akşehir’e ve ülkemize daha fazla döviz girdisi sağlamak istiyoruz.”

Üretimin bir kısmı da yine kendisi tarafından yapılan işletmede; yıkanan, soyulan ve dilimlenen patatesler haşlandıktan sonra önce fırınlanıyor, ardından ön kızartma işlemine tabi tutuluyor. Son olarak eksi 40 derecede işlem gören ürünler, paketlenerek eksi 18 derece depolarda saklanıp, frigofirik araçlarla sevk ediliyor. Üretimin tüm adımları, endüstriyel bantta el değmeden gerçekleştiriliyor.

Mevcut durumda 80 çalışanları olduğunu belirten Fabrika Müdürü Nevzat Özdemir; yaklaşık 70 kişilik daha istihdam yaratacaklarını söylerken, minimum ücretin net asgari ücret olduğunu, sosyal güvencenin yanı sıra yemek ve servis ile çalışanlarına huzurlu bir çalışma ortamı sunduklarını vurguluyor.

Özdemir’in verdiği bilgiye göre; 3 vardiya halinde faaliyet gösteren fabrikaya, ilk etapta üretim bandında çalışacak çok sayıda bay ve bayan eleman alınacak. Ayrıca forkliftçi, elektrikçi, kaynakçı, makine mühendisi ve gıda mühendisi ile tecrübeli muhasebeci de işe alınacak pozisyonlar arasında yer alıyor.

İhracatın yanı sıra insan kaynağı olarak da Akşehir’e yarar sağlamak istediklerini belirten Cihan Tozoğlu, eleman arayışlarındaki prensiplerini; “Çok sayıda elemana ihtiyaç var. Aslında çalışan değil, ailemize katılacak yeni üyelerin arayışındayız. Onlar kalıcı bir işleri olacağını bilerek iyi niyetle çalışsın, biz de ailemizi genişletelim istiyoruz”  cümleleriyle aktarıyor.