Sanayide insan kaynağının önemine dikkat çeken Bakan Kacır, Bakanlığının resmi internet sitesinde paylaşılan açıklamasında; “Küresel rekabet ortamının yeniden şekillendiği bir dönemden geçiyoruz. Parlak bir fikrin ürettiği katma değer ve oluşturduğu istihdam, ekonominin itici gücü olabiliyor.” derken TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da desteklerin artırılmasından duyduğu memnuniyeti ifade ederek; “TÜBİTAK olarak teknoloji tabanlı girişimcilerimizin, KOBİ’lerimizin, sanayicilerimizin ve firmalarımızın yanında olmayı sürdürüyor, Ar-Ge projelerini yenilikçi yaklaşımlarla destekliyoruz.” şeklinde konuştu.

Açıklamaya göre; gençlerin teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerini katma değerli girişimlere dönüştürebilmeleri için hibe destek şeklinde başlatılan, yıl içerisinde de yapısal bir değişikliğe gidilerek yatırım tabanlı bir desteğe dönüştürülen BİGG Programı destek üst limiti, 450 bin TL’den 900 bin TL’ye çıktı. KOBİ’lerin TÜBİTAK Ar-Ge desteği süreçlerine girişte yoğun olarak kullandıkları KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı Proje Bütçesi üst limiti de 1 milyon 200 bin TL’den 2 milyon 400 TL’ye yükseltildi.

TÜBİTAK’ın özellikle üniversitelerdeki bilgi birikiminin sanayiye aktarılarak ticari hayata kazandırılması kapsamında büyük önem taşıyan Üniversite-Sanayi İş Birliği Destek Programı Destek Üst Limiti ise 1 milyon TL’den 1 buçuk milyon TL’ye çıkarıldı. Program yeni üst limitlerinin, henüz başvuru veya değerlendirme süreci devam eden projelere için de geçerli olacağı belirtildi.

TÜBİTAK desteklerinden yararlanarak Ar-Ge projesi gerçekleştiren kuruluşların finansmana erişimini önemli ölçüde kolaylaştıran Senetle Transfer (ön ödeme) limitinde de 3 katın üzerinde bir artış yapılarak 1 milyon TL’ye çıkarıldı. Yeni limit; proje destek süresi devam eden, 1 Temmuz 2023 tarihinden sonra dönem raporu sunulmuş veya sunulacak projelere uygulanacak.