Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yayımlanan ve Akşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce de paylaşılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Tarımın en önemli girdilerinden biri gübredir. Gübre, bitkisel verimliliğin artmasını sağlamakla beraber ürünün kalitesine de etki etmektedir. Çiftçilerimiz de büyük paralar ödeyerek aldıkları gübrelerden verim ve kalite artışı sağlamayı beklemektedirler. Ancak içinde bulunduğumuz dönemde gübre sektörünün hareketlenmesiyle birlikte tanınmış gübre ithalatçısı veya üreticisi firmaların torbalarını taklit ve tağşiş etmek suretiyle piyasada sahte gübreler satılabilmektedir. Ayrıca bazı çiftçilerimiz, gübre dağıtıcıları dışında bazı kişilerden fiyat avantajı gerekçesiyle faturasız gübre alarak kullanmaları sonucunda mağduriyetler yaşamaktadırlar.

Bakanlığımızca tescil edilmemiş ve Gübre Takip Sistemine kayıtlı olmayan, barkod bulunmayan gübreleri çeşitli araçlarla seyyar olarak satan kişilere ve gübrelere itibar edilmemelidir. Gübre, İl Müdürlüğümüzden gübre dağıtıcılık belgesi düzenlenmiş satış yerlerinden alınmalı, sahte/taklit gübrenin piyasaya arzının önlenebilmesi için fatura ve sevk irsaliyesi kontrol edilmelidir. Gübre, üretici firmalarla bayilik sözleşmesi olan gübre bayilerinden faturalı bir şeklide temin edilmelidir.

Ambalaj etiket bilgileri sahte, GTS barkod ve fiziksel görünümleri itibariyle taklit ve tağşiş gübre olduklarını ayırt etmek mümkün olmamaktadır. Bu nedenle ambalaj üzerindeki GTS barkodunun sorgulanması, GTS Barkod/Bandrol ve etiket bilgileri Türkçe olmayan ve ambalajı açılmış veya bozulmuş olan gübreler satın alınmamalıdır.

Bu durumla karşılaşıldığında; kolluk kuvvetlerine, İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine bildirilmesi istenmektedir. Sahte gübre tespit edildikten sonra yapılacak iş ve işlemler ile ilgili olarak Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesinden İlçe Müdürlüğümüzde gübre denetiminde görevli teknik personelle Zoom üzerinden bilgilendirme toplantısı gerçekleştirilmiştir.”