Konuya ilişkin olarak SHGM’nin internet sitesinden yapılan açıklamada; “Ülkemizden yurt dışına seyahat edecek yolcuların ve ülkemize yurt dışından giriş yapacak yolcuların, Covid-19 tedbirleri kapsamında uymaları gereken kurallar ve şartlarla ilgili, Genel Müdürlüğümüzce hazırlanan Ülkelere Giriş Tablosu yayımlandı” ifadelerine yer verildi.

Belirtilen kurallara göre; İngiltere, Danimarka, Brezilya ve Güney Afrika’dan Türkiye’ye direkt uçuşlar yapılmıyor. Bu ülkelerden, Türkiye’ye uçuşu bulunan farklı bir ülke üzerinden gelen yolcular için ise 72 saat içerisinde alınmış negatif PCR testinin yanı sıra 14 günlük ev karantinasında kalma zorunluluğu bulunuyor. Diğer ülkelerden Türkiye’ye gelen yolcular ise PCR testiyle yurda giriş yapabilecekler.

Türkiye’den ABD’ye seyahat edecek yolcular için 2 yaş ve üstü kişilerin uçuştan önceki 3 takvim günü içinde Covid-19 testi yaptırma ve negatif sonuçlarını yazılı olarak uçuş öncesinde ilgili havayolları yetkililerine ibraz etme zorunluluğu bulunuyor. Daha önce virüse yakalanmış olan kişilerin ise uçuştan önceki 90 gün içinde Covid-19’dan iyileştiklerine dair belgeler sunmaları gerekiyor.

Almanya, sadece önemli bir rolde hizmet eden veya seyahatlerine acil bir ihtiyaç olan kişilerin giriş yapabilmelerine izin verirken, bu yolculardan ülkeye girişten 48 saat önce yaptırılmış olan negatif PCR, RT-LAMP ve TMA test sonucuna sahip olmaları isteniyor. Diğer Avrupa ülkeleri de Türkiye’den turist vizesiyle yolcu kabul etmiyor.

Çin’e seyahat etmek isteyen yolcuların ise uçuştan önceki 3 gün içerisinde, Çin Halk Cumhuriyeti misyonlarının uygun gördüğü kurumlarda nükleik asit testi yaptırma, uçuş öncesinde bir sağlık durumu beyannamesi almak için negatif test sonuçlarıyla birlikte bulundukları ülkelerdeki Çin Halk Cumhuriyeti misyonlarına başvurma zorunlulukları bulunuyor. Yolcular, Çin’e varışları akabinde en az 3 nükleik asit testine tabi tutuluyor. Ayrıca ülkeye girişte ve dönüşte, Çin makamlarınca gösterilen otellerde, kendi bütçeleriyle 14 gün zorunlu karantinaya giriyor ve karantina süresi sonunda PCR Testi tekrarlanıyor. (İHA)