Sağlık Bakanlığı, Covid-19 tedavisi görürken hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının meslek hastalığı veya vazife malulü hükümlerinden yararlanmalarına ilişkin bir genelge yayımladı. Bakanlık tarafından 81 ile gönderilen genelgeye göre; sağlık çalışanları vazife malulü sayılacak, tanı konulan ve vefat eden sağlıkçıların yakınlarına aylık bağlanacak. Vefat eden sağlıkçıların aileleri, ek ödeme ve istihdam gibi haklardan yararlanabilecekler.

Genelgede, koronavirüs nedeniyle meslek hastalığı veya vazife malullüğünden, üniversite ve özel dahil tüm sağlık kurumlarındaki çalışanların yararlanabilecekleri kaydedildi. Başvurular, ilgili birim amiri (İl, İlçe Sağlık Müdürü, Başhekim) sonrasında ise İl Sağlık Müdürü tarafından onaylanacak. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamındaki memurlar ile ilgili onaylanan başvurular İl Sağlık Müdürlüklerince Sağlık Bakanlığı’na iletilecek.

Bakanlığa bağlı kurum ve kuruluşlarda istihdam şekli 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamı dışında görev yapan çalışanlara ilişkin onaylanmış başvurular ise İl Sağlık Müdürlükleri tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlükleri’ne gönderilecek. (İHA)