Gündüz Yaşam Merkezlerinden yararlanan otizmli bireylerin; belirli bir saatte evlerinden alınarak yine belirli bir saatte ailelerine teslim edilmek üzere servis dahil tüm hizmetleri karşılanıyor. Bakanlığa bağlı İl Müdürlükleri ve Sosyal Hizmet Merkezleri bünyesinde kurulan Otizm Masasında da ailelere ihtiyaç duydukları konularda danışmanlık ve bilgilendirme hizmeti veriliyor. Konya, Gaziantep, Manisa ve Sakarya’da kurulan ve otizmli bireylerin istihdama katılmalarının sağlandığı 9 korumalı işyerinde istihdam edilen her engelli için mali destek sunuluyor.

Özel eğitim hizmetlerinin daha etkili ve verimli yürütülmesi amacıyla düzenlenen hizmet içi eğitimler kapsamında, bugüne kadar; 81 ilden 893 formatör yetiştirildi, Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde görev yapan 250 rehberlik ve özel eğitim öğretmenine, otizm spektrum bozukluğu alanında eğitim verildi. Otizm Spektrum Bozukluğu olan bireyler için de 206 kurs programı hazırlandı.

Özel eğitim meslek okullarındaki 38 mesleki atölye, hafif düzey tanılı otizm spektrum bozukluğu olan öğrencilere sunulurken; çeşitli sanat ve spor dallarında yetenekli olan otizmli bireyler kendi aralarında yapılacak ayrı bir yetenek sınavı ile değerlendirilmeye başlandı. Sadece özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlar için geçerli olmak üzere, kontenjanın yüzde 10’unun engelli öğrenciler için ayrılması sağlandı.

Erken çocukluk dönemi eğitimcisi yetiştirilmesine yönelik önlisans, lisans, tezli/ tezsiz yüksek lisans ve doktora programları açılmasına ilişkin olarak da çalışma başlatıldı.