Bütün dünyayı olduğu gibi ülkemizi de etkisi altına alan Koronavirüs (Covid-19) salgını sürecinde, 22 Kasım 2020 Pazar günü tek oturumda yapılacak olan 2020 Kamu Personeli Seçme Sınavı’nın (2020 KPSS) sağlıklı ve güvenli biçimde gerçekleştirilmesine yönelik tedbirlerin görüşüldüğü hazırlık toplantısı, Kaymakam Ahmet Sait Kurnaz başkanlığında yapıldı.

Sınav Güvenliği Toplantısına; ÖSYM İlçe Koordinatörü Prof. Dr. H.Serdar Öğe, Belediye Başkanı Salih Akkaya, İlçe Emniyet Müdürü Mustafa Akdemir, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Serkan Gök, Milli Eğitim Müdürü A.Barbaros Topaloğlu, İlçe Nüfus Müdürü Beyzat Ceylan ve Sınav Organizasyon Koordinatörü Muhammet Altunyaldız’dan oluşan Sınav Koordinasyon Kurulu üyeleri katıldı.

Akşehir’de yaklaşık 3 bin 200 adayın katılımıyla gerçekleştirilecek olan Kamu Personeli Seçme Sınavının huzurlu ve güvenli bir şekilde yürütülebilmesi amacıyla alınacak tedbirler ile ilgili kurumların görev ve sorumluluklarının görüşüldüğü toplantıda, gerek adayların gerekse görevlilerin üzerlerine düşen sorumlulukları titizlikle yerine getirmeleri konusunda gereken takibin yapılması kararlaştırıldı.

Toplantıda alınan kararlar şöyle:

*Sınav güvenliği ve pandemi dolayısıyla sınav öncesi sınav salonunu görmek isteyen hiçbir adayın sınav binasının içine girmesine izin verilmeyecek.

*Sınav günü binalarda çıkabilecek Covid-19 durumları için her sınav binasında 2 salon açılarak; 1.Yedek Salon Covid-19 pozitif olan (Covid-19 Yüksek Riskli), 2.Yedek Salon ise Covid-19 temaslı olan (Covid-19 Riskli) aday/adaylar için ayrılacak. Covid-19 durumu sınıflanmamış aday/adaylar, sınav binası girişinde veya sınav esnasında beyan durumlarına göre Sınava Giriş Belgesi (SGB) üzerinde yazan HES kodu sorgulanarak, yedek salonlardan durumuna uyan salonda sınava alınacak. Covid-19 durumu bulunmadığını beyan eden adayın/adayların Sınava Giriş Belgesi (SGB) üzerinde yazan HES kodunun sorgulamasının RİSKLİ DEĞİL çıkması halinde bu aday/adayları SGB’de yazan salon ve sırada sınava alınacak.

*Sınav binası girişinde, adaylar/görevliler için sosyal mesafe kuralına göre sıra oluşturulacak, ÖSYM tarafından gönderilecek olan maske ve dezenfektanlar sırası ile ellerine dezenfektan uygulanması, sonra maske takılması şeklinde yapılacak, dezenfektan mendil dağıtım organizasyonu binaya giriş yapmadan önce tamamlanacak. Aynı zamanda da adaylar ve görevliler kendi maskeleri, yüz siperlikleri, eldivenleri ve yanlarında getirecekleri el dezenfektanı ile de sınav binasına (el dedektörü ile aranarak) alınacak.

*Bilim Kurulunun önerisi doğrultusunda adaylar sınav salonuna girdikten sonra maskelerini sosyal mesafe uzaklığını dikkate alarak çıkarabilecekler.

*Sınav salonlarının havalandırılması salon görevlileri tarafından sınav öncesi ve sınav süresince sağlanacak.

*Sınav bitiminde adayların sınav binasından çıkarken de sosyal mesafeyi korumalarını sağlamak için görevliler tarafından yönlendirme yapılacak.

*Sınav binası önünde yığılmaları engellemek için gerekli tedbirleri alınacak. Bu kapsamda ailelerin çocuklarını bıraktıktan sonra ayrılmaları ve beklememeleri istenerek, kapı önünde oluşabilecek kümelenmenin önüne geçilecek.

Sınav Uygulama Yönergesinde yer alan diğer konular:

*Adaylar sınav salonlarına, salon görevlileri tarafından kimlik kontrolleri yapılarak alınacak. Adaylar için Sınava Giriş Belgesi ve Görevliler İçin Görevlendirme Belgesi mutlaka yanlarında bulunacak.

*T.C. Nüfus Cüzdanı, T.C. Kimlik Kartı, süresi geçerli Pasaport, K.K.T.C Kimlik Kartı, Geçici Kimlik Belgesi, Pembe/Mavi Kart, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi tarafından verilen süresi geçerli Uluslararası Koruma Statü Sahibi Kimlik Belgesi ve Geçici Koruma Kimlik Belgesi (Suriye Uyruklular için) ile sınav binası ve salonuna girilebilecek. Adaylar ve Görevliler, belirtilen kimlik belgeleri dışında hiçbir kimlik / belge ile sınava alınmayacak.

*Adayların/görevlilerin sınav binalarına; her türlü delici ve kesici alet, ateşli silah, çanta, cüzdan, cep telefonu, saat (kol saati ve her türlü saat), anahtarlık, her türlü araç anahtarı, kablosuz iletişim sağlayan bluetooth ve benzeri cihazlar ile kulaklık, kolye, küpe, yüzük (halka alyans hariç), bilezik, broş ve diğer takılar, her türlü plastik, cam eşya (şeffaf/numaralı gözlük hariç), plastik ve metal içerikli eşyalar (başörtü için kullanılan boncuklu/boncuksuz toplu iğne, para, anahtarlıksız basit anahtar, ulaşım kartı, basit tokalı kemer, basit tel toka ve basit piercing (taşsız, metal top veya sivri uçlu) hariç) banka/kredi kartı vb. kartlarla her türlü elektronik/mekanik cihaz ve her türlü müsvedde kağıt, defter, kalem, silgi, kalemtıraş, kitap, ders notu, sözlük, dergi, gazete ve benzeri yayınlar, cetvel, pergel, açıölçer ve bu gibi araçlarla, yiyecek içecek (şeffaf pet şişe içerisinde bandajı çıkarılmış su hariç), ilaç ve diğer tüketim maddeleri ile gelmeleri kesinlikle yasak olacak.

*KPSS oturumunda saat 10:00 bitiminde, sınav binası giriş kapısı kapatılacak ve daha sonra gelen aday her ne sebeple olursa olsun sınav binasına alınmayacak.

*Belirtilen süre içinde sınav binasına gelmiş ancak yığılmadan dolayı sırada bekleyen, henüz güvenlik kontrolünden geçmemiş adaylar var ise bu adayları güvenlik kontrolü için sosyal mesafe kurallarını dikkate alarak bina içine alınacak ve bina kapısı kapatılacak.