Karara göre; insanların bir arada çalıştığı veya bulunduğu kamu kurum ve kuruluşları, banka, PTT, kargo, noter vb. kurum, kuruluş ve işletmelerde görevli personel ile bu tür yerlere müracaat eden veya hizmet almaya gelen kişiler, belirtilen kurum ve işyerlerine, Hayat Eve Sığar (HES) kodu sorgulaması yapılarak alınacaklar.

Yapılan HES kodu sorgulamasında; nCovid-19 pozitif, nCovid-19 pozitif hastanın temaslısı veya izolasyonda olması gereken yerde bulunmayarak izolasyon şartlarını ihlal eden kişilere rastlanması halinde, sorgulamayı yapan personel ve sıralı amirleri tarafından 112 Acil Çağrı Merkezi’ne ihbarda bulunulacak ve söz konusu kişiler, beyan adresine yönlendirilecek.

Alınan kararlara uymayan kişiler, kararın uygulanmasında ihmali görülen amir, personel ve diğer görevliler hakkında, Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282’nci maddesine istinaden idari para cezası verilmesi başta olmak üzere aykırılığın durumuna göre Kanun’un ilgili maddeleri gereğince işlem yapılacak. Konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin olarak da Türk Ceza Kanunu’nun 195’inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemler başlatılacak.