Akşehir İlçe Sağlık Müdürlüğü’nce yayımlanan bilgilendirme metni şöyle; “Dünya Sağlık Örgütü, özellikle sağlık hizmetlerinde el hijyeninin önemine dikkat çekmek üzere 2009 yılından itibaren 5 Mayıs’ı (5/5) Dünya El Hijyeni Günü olarak ilan etmiştir. COVID-19 salgını nedeniyle, el hijyeni konusundaki farkındalık da artmıştır.

Enfeksiyon hastalıklarından korunmada en etkili yöntem el temizliğidir. Ellerde 150 çeşit bakteri bulunmaktadır. Saatte yaklaşık 25 kez elimizi ağzımıza, burnumuza, gözümüze götürdüğümüzden hastalıkların geçişinde eller çok önemli bir yer tutmaktadır. Solunum yolu, soğuk algınlığı, bronşit, grip, ishal, verem vs. gibi bir çok bulaşıcı hastalık ellerin hijyen yetersizliği nedeniyle bulaşabilmektedir. Sadece el yıkama ile ishal olgularının sayısı %50, solunum yolu enfeksiyonu sayısı %25 oranında azalmaktadır.

El yıkamanın üç türü vardır; sosyal el yıkama, hijyenik el yıkama, cerrahi el yıkama.  Sosyal el yıkama, günlük yaşantıda herkesin uygulaması gereken el yıkama türüdür.

Ellerimizi Ne Zaman Yıkamalıyız

Her tuvalete gittikten sonra, Ellerinizi çok kirli görürseniz hemen,  Yemek hazırlamadan önce,  yemek öncesi ve sonrası, Kirli gıdalara, et, tavuk, balık, sebze, meyve dokunduktan sonra, İşten evinize dönmeden önce, evinize vardıktan sonra, Hapşırdıktan, öksürdükten, burun, kulak karıştırdıktan sonra, Vücudunuzun herhangi bir kirli bölgesine dokunduktan sonra, Vücudunuzdaki kesik veya yaralara dokunduktan sonra, Gözünüze ve yüzünüze dokunmadan, makyaj yapmadan önce, Her hangi tıbbi ilaç ve aplikasyon tatbikinden önce, Hayvanları sevdikten ve dokunduktan (kafes, malzeme dahil) sonra, Hasta kişilere dokunduktan ve el tokalaştıktan sonra, Para saydıktan ve çöplere dokunduktan sonra yıkamalıyız.

Nasıl El Yıkamalıyız?

 Ellerimiz, bol su ve sabun kullanarak avuç içi, el sırtı, parmak araları, tırnak yüzeyleri ve bileklerin her tarafına temas ederek 10-15 saniye iyice ovuşturulmalı (Sosyal El Yıkama) toplam el yıkama süremiz 40-60 saniye olmalıdır. Çok iyi bir şekilde sabun ve köpük gidene kadar durulanmalı, kağıt havlu veya şahsi havlu ile iyice kurulanmalıdır. Kağıt havlu ile musluk kapatılarak çöp kutusuna atılmalıdır. Kurutma varsa iyice kurutulmalıdır. Sağlık ve gıda işinde çalışanlarda el hijyeni toplum sağlığı açısından önem arz etmektedir.

Sosyal el yıkama, elde gözle görünür kir ve geçici mikroorganizmaların uzaklaştırılmasından ibaret olup 15 sn kadar sürer. Hijyenik el yıkama  ise 3-5 dakika sürer Avuç içi, parmak araları ve bilekler başta olmak üzere ellerin her noktası titizlikle yıkanır. İdeal olan hijyenik el yıkamadır.”