Çocuklarda Covid-19 enfeksiyonunun genelde hafif seyrettiğini ve vakaların yüzde 20 ile 30’unda hiçbir belirti olmadığını belirten Dr. Maksudoğlu; açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Çocuklarda en sık görülen semptomlar; ateş, öksürük, burun akıntısı, baş ağrısı, karın ağrısı ve ishal. Yoğun bakımda tedavi gerektirecek kadar ağır seyretmesi çok nadir oluyor. Yoğun bakım ihtiyacı, vakaların yüzde 30’unda 1 yaş altındaki çocuklarda oluyor ki genellikle 1 yaş altındaki çocukların bütün enfeksiyonlara karşı hassas oldukları biliniyor. 

Dikkat edilmesi gereken diğer hastalar ise doğuştan akciğer problemi olan, evde oksijen tedavisi gereken çocuklar. Bunlar diğer solunum yolu enfeksiyonlarına karşı da daha hassas olduklarından Covid19+ olmasa bile riskleri yüksek. Çocuklarda hesaplanan ölüm riski oranı yüz binde 2 olup,  çok nadir de olsa oksijen tedavisi gerektiren pnomoni (zatürre) gelişiyor.

Kronik rahatsızlığı olan çocukların şu ana kadar beklenenden daha az oranda Covid-19’a bağlı sorun yaşadıkları gözlemlenmiştir (örneğin doğumsal kalp rahatsızlığı olan çocuklarda diğer çocuklardan daha fazla risk olduğuna dair bir gözlem yok, o yüzden uyduğumuz standart önlemlere uymaya devam etmeliyiz.)

Çocuklarda Covid-19’a karşı kullanımına izin verilmiş antiviral ilaç yok, çok ağır vakalarda ilaç verilebiliyor. Nadir de olsa çocuklarda MİS-C denilen aşırı iltihabi yanıt ve organ yetmezliği ortaya çıkabilmekte. Genellikle bulaştan 2-4 hafta sonra ortaya çıkan bu durumun belirtileri şunlar:

Ateş (her zaman), Deri döküntüsü (yüzde 50’den fazla), Lenfadenopati (bazen), Gözlerde kızarıklık (yüzde 50’den fazla), İshal ve Kusma (en önemli bulgusu.)

Evinizde Covid-19 vakası varsa veya çocuklarınız 4 hafta içinde temaslı olmuşsa ve bu bulgular (özellikle ateş, ishal ve kusma) varsa mutlaka hastaneye başvurun. Bu belirtileri olan her 4 çocuktan 1’i yoğun bakıma yatırılacak kadar ağır hasta olabiliyor. MİS-C vakalarının ölüm riski yüzde 1,7. En önemli noktalardan biri; çocuklarınızın psikolojik olarak etkilenmesine izin vermeyin, onları hangi yaşta olursa olsun yalnız bırakmayın.”