Koronavirüs vaka sayısının artışta olduğu iller sıralamasında ilk 5 arasında kalmaya devam eden Konya’da hastanelerin de kapasitelerinin zorlanmaya başladığı iddiaları gündeme gelirken, Konya İl Hıfzıssıhha Kurulu; konuyla ilgili tespitleri, alınması gereken tedbirleri ve yeni yol haritasını içeren önemli bir karar yayımladı.

“İçerisinde bulunduğumuz kontrollü sosyal hayat döneminde Koronavirüs salgınıyla mücadelenin etkin olarak sürdürülebilmesi için tedbirlere riayet edilmesi elzemdir. Gelinen aşamada erken tespit, evde izolasyon ve evde tedavi süreçlerinin ön plana çıktığı ve alınacak tedbirlerin de bu önceliklere göre şekillendirileceği yeni bir döneme girilmiştir. Bu yeni dönemde yürütülecek faaliyetlerde rehberlik, ikna edicilik ve caydırıcılık ilkeleri önem kazanmıştır” denilen kararda; uygulanacak tedbirler ve takip adımları şöyle sıralandı:

Evde tedavi ve sıkı denetleme

Hastalığın ağır seyrettiği vakalar hariç olmak üzere; hastalık belirtisi gösteren kişiler ile temaslı oldukları kişilerin numuneleri evlerinde alınacak, izolasyon süreçleri evlerinde izlenecek ve tedavileri de evlerinde yapılacak. Sağlık birimlerine, ihtiyaç duyulan araç ve personel desteğinin ivedilikle verilmesine yönelik tedbirler alınacak.

İzolasyona tabi tutulan kişi bilgileri İl Sağlık Müdürlüğü’nden temin edilerek özellikle ilk 7 günlük süre içerisinde izolasyon şartlarına uyulup uyulmadığı, Kaymakamlıklar ve kolluk birimlerince birebir takip edilecek ve sıklıkla denetlenecek.

Günlük toplantı ve bire bir takip

İl merkezinde İl Sağlık Müdürlüğü’nden sorumlu Vali Yardımcısı, ilçelerde ise Kaymakamlar başkanlığında “Filyasyon Çalışmaları Takip Kurulları” oluşturulacak. Hasta, yatan hasta, ağır hasta ve izolasyondaki kişi sayısındaki değişim bire bir takip edilerek her gün saat 16:00’da sağlık, kolluk ve uygun görülen diğer birim temsilcileriyle bir araya gelinecek, alınması gerekli önlemler belirlenecek ve hasta, yatan hasta, ağır hasta ve izolasyondaki kişinin temaslılarına daha hızlı ve etkili ulaşabilmek amacıyla oluşturulan filyasyon ekiplerine kolluk birimleri ile mahallelerde muhtar, öğretmen ve imamlarca gerektiğinde destek verilecek, bu kişiler bilgilendirilerek izolasyonda kalmaları sağlanacak.

Konya’da hasta, yatan hasta, ağır hasta ve izolasyondaki kişi sayısındaki değişim bizzat takip edilerek artış ve azalışlara göre gerekli tedbirler alınacak, günlük ve haftalık artış oranları yüksek seyrettiği dönemlerde ilave tedbirler ve denetim faaliyetleri en üst seviyede uygulanacak.

Vatandaşların bilgilendirilmesi, uyarılması ve cezai müeyyideler

Hastalığın erken dönemde tespiti ve izolasyon sürecinin başlatılabilmesi için vatandaşlar, kendilerinde ilk belirtileri hissettikleri anda sağlık kuruluşlarına başvurmaları yönünde bilgilendirilecek. Basın açıklamalarında, konuşmalarda ve diğer iletişim platformlarındaki paylaşımlarda; temizlik, maske ve mesafe vurgusu yapılacak, maske kullanımı ile fiziki mesafeye uyulmasının hastalığın yayılım hızını azalttığı göz önünde bulundurularak denetimde bulunan personelin örnek olmasına yönelik gerekli uyarılarda bulunulacak.

Denetim faaliyetlerinin etkinliği ve görünürlüğü artırılacak. Düğün, nişan, sünnet vb. organizasyonlarda; maske kullanımı ile fiziki mesafeye uyulması kurallarına aykırı durumlara kesinlikle müsaade edilmeyecek, işletmeciler ve esnaf odaları temsilcileri, tedbirlere uymaları konusunda uyarılacak. Toplu taziye uygulamalarında; taziye evlerinde, evlerde ve açık alanlarda taziye yapılmamasına ilişkin uyarıcı metin, cami ve belediye hoparlörleri ile kolluk araçlarından, günde en az 1 kez anons edilecek.

Kurallara aykırı hareket eden kişi ya da kurumlara, Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 294. maddesine istinaden aynı Kanun’un 282. maddesinde belirtilen cezai müeyyide uygulanacak.

“Koronavirüs öncesi dönemdeymiş gibi”

Normalleşme sürecinde, ülke genelinde olduğu gibi Akşehir’de de maske ve fiziki mesafe kurallarının, hastalığın yayılmasına önemli ölçüde engel olduğu gerçeğinin unutulduğu gözlemleniyor. Koronavirüs Bilim Kurulu üyelerinden bir profesörümüzün ifadesiyle; “Normalleşme sürecinde toplumun büyük kısmı, koronavirüs öncesi dönemdeymiş gibi davranmaya başladı.”

Oysa özellikle Konya’nın vaka sayısı artışında ilk 5 il arasında kalmaya devam etmesinden gereken dersin çıkarılması, ikinci bir dalga yaşamamak için kalabalıklardan ve temastan kaçınılması, maske kullanımına ve fiziki mesafeyi korumaya özen gösterilmesi gerekiyor.