Bakan Koca, açıklamasında; “Omicron varyantı küresel ölçekte olduğu gibi ülkemizde de baskın varyant haline geldi. Vaka sayıları bir önceki aya oranla yaklaşık 4 kat birden arttı. Bununla birlikte hastanelerimizde tedavi edilmesi gereken hasta sayısında da yaklaşık yüzde 10’luk bir artış oldu. Omicron varyantı, salgının tehlikesini azaltacağa benziyor. Bu durumu ümitle bekliyoruz. Bunun yanında tedbirlerimizi almaya devam ediyoruz. Hiçbir sağlık sisteminin kapasitesi sınırsız değildir. Vaka sayılarının çok çok yüksek sayılara ulaşması, hastaneye yatış oranı düşük olsa bile yüksek sayıda yatan hastaya dönüşebilir. Bu, görmek istemediğimiz en kötü senaryodur” şeklinde konuştu.

TURKOVAC aşısının güvenli olduğunun, toplamda 5 bin 942 kişilik çalışma ile teyit edildiğini ve acil kullanım onayının da bu veriler dikkate alınarak verildiğini belirten Sağlık Bakanı; “Güvenli bir şekilde kullanılabileceğinden kimsenin tereddüdü olmamalıdır” dedi.

Pozitif vakaların tamamının, 7 gün izolasyonu tamamladıktan sonra test yaptırmaksızın izolasyondan çıkabileceklerini hatırlatan Koca; hastalığın ulaştığı yaygınlık seviyesi de dikkate alınarak, tarama amaçlı ve temaslı kişilerde PCR testi zorunluluğunun kaldırıldığını, PCR testinin ise yalnızca semptom gösteren kişilere yapılacağını duyurdu.