Aşı ve/veya PCR testi bilgisi taleplerine ilişkin olarak yasal çerçevede nasıl bir yol izlenmesi gerektiği konusunda Kuruma ulaşan talepler sonrasında yapılan değerlendirmeyi içeren yazılı açıklamada, özetle şu ifadelere yer verildi:

“Dünya genelinde çeşitli varyantlarının da etkisiyle yayılma hızı giderek artış gösteren Covid-19 virüsünün neden olduğu hastalıklardan korunmak adına tüm devletler, çeşitli tedbirler almaya devam etmektedir. Karantina, sosyal mesafe ve sosyal izolasyon gibi temel tedbirlerin yanı sıra, yapılan bilimsel çalışmalar neticesinde Covid-19 aşıları da geliştirilerek kullanıma sunulmuştur.

Covid-19 aşısının koronavirüsün yayılımını önlediği, hastalığın etkilerini de önemli ölçüde azalttığı bilinmektedir. Bu bilimsel gerçeklikten hareketle devletler, kamu sağlığının korunmasını temin etmek amacıyla işyerleri de dahil olmak üzere toplu halde bulunulacak alanlarda, Covid-19 aşı bilgisi ve/veya PCR testi sonuçlarının işlenmesi zorunluluğu getirmektedirler.

Nitekim ülkemizde de İçişleri Bakanlığınca; konser, sinema, tiyatro ve toplu ulaşım araçları gibi insanların toplu olarak bulunduğu faaliyetlere katılım sağlamak isteyen kişilere, Covid-19 aşı bilgisi ve/veya negatif sonuçlu PCR test bilgisinin bildirilmesi zorunluluğu getirilmiştir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından da Covid-19 aşısı olmayan işçilerden zorunlu olarak haftada bir kez PCR testi yaptırmalarının işyeri/işveren tarafından istenebileceği ve test sonuçlarının gerekli işlemler yapılmak üzere kayıt altında tutulacağı ifade edilmiştir.

Kişilerin tahlil, görüntüleme, test, rapor, aşı durumu gibi sağlık durumlarına ilişkin bilgileri, özel nitelikli kişisel veri kategorisinde bulunmaktadır. Bu sebeple, söz konusu bilgilerin Kanunda yer verilen işleme şartlarına uygun olarak işlenmesi gerekmektedir. Öte yandan, Covid-19 salgınının gerek sağlık, gerek sosyal hayat, gerekse ekonomi üzerinde dünya çapındaki etkileri dikkate alındığında, bu salgınla mücadele kapsamında, aşı durumu ve PCR test sonucu gibi Covid-19’a ilişkin kişisel sağlık verilerinin; kamu sağlığının, kamu güvenliğinin ve kamu düzeninin korunması amacıyla işlenmesi gerekliliğinin ortaya çıkması kaçınılmazdır.

Kanunun 28’inci maddesinden hareketle ve salgının kamu güvenliği ve düzenini tehdit etmesi sebebiyle; Covid-19 aşı bilgisi ve/veya negatif sonuçlu PCR test bilgisinin işlenmesinin önünde bir engel bulunmadığı, bu faaliyetler dışında kalan ya da amacı aşan nitelikteki kişisel veri işleme faaliyetlerinin ise Kanun kapsamında yer alacağı değerlendirilmektedir.”