Sağlık Bakanı Fahrettin Koca imzasıyla İl Sağlık Müdürlüklerine gönderilen Genelgede; hekim çalışma cetvellerinin planlanması, uygulanması ve polikliniklerde randevulu muayene süreçlerinin takibi ve hizmete erişim konularında planlamanın hassasiyetle yapılması ve yürütülmesi için yapılması gerekenler sıralandı.

Sorumluluklar Hatırlatıldı

MHRS Genelgesinde; Bakanlığa bağlı sağlık tesislerinde MHRS kapsamında verilecek muayene randevusu hizmetlerine ilişkin usul ve esasların Yönerge ile oluşturulduğu, hizmetlerin planlanması, yürütülmesi, denetlenmesi, raporlanması ve geliştirilmesinden İl Sağlık Müdürü’nün sorumlu olduğu hatırlatıldı.

MHRS’ye ilişkin süreçlerin, İl Sağlık Müdürünün sorumluluğunda Kamu Hastaneleri Başkanı ile birlikte yürütüldüğü belirtilen Genelgede; “Sağlık tesislerinde MHRS uygulamalarının planlanması, yürütülmesi, denetlenmesi, raporlanması ve geliştirilmesinden, hekim çalışma cetvellerinin sisteme girilmesinin sağlanması, takip edilmesi, çalışma cetvellerinin izin ve görevlendirmeler dikkate alınarak düzenlenmesinden, randevulu hastaların randevu saatinde muayene olabilmeleri için gerekli tüm tedbirlerin alınması, hastaların sağlık tesisinden ayrılmadan önce uygun görülen ilk muayene ve kontrol randevularının verilmesine ilişkin süreçlerin planlanmasından Başhekimler sorumludur ifadelerine yer verildi.

“Süreçler, hizmete erişim ve hasta memnuniyeti açısından önceliğimizi oluşturmaktadır” denilen Merkezi Hekim Randevu Sistemi Genelgesi’nde; aktif görev yapmakta olan hekimlerin aylık çalışma programlarının nitelikli bir şekilde planlanması, az zamanda çok hasta bakılarak değil yaygın poliklinik hizmeti planlanarak randevulu muayene kapasite artırımının sağlanması, muayene süresi hekime ve ilgili branşın özelliğine göre değişebildiğinden randevu aralıklarının en etkili şekilde hekimler tarafından oluşturularak başhekimliklerce onaylanması gerektiği vurgulandı.

Genelgede ayrıca; ihtiyaç duyulması halinde mesai dışı poliklinik hizmeti sunulması ve kamuoyunda gündem olduğu gibi 5 dakikada bir muayene yapıldığı şeklindeki söylentilere neden olacak uygulamalardan sakınılması istendi.

Sağlık kuruluşlarından randevu almak isteyen vatandaşların bir süredir yaşadıkları zorluklar ve randevuların ileri tarihlere verilmesi gündemdeki yerini koruyor. Sağlık Bakanlığı yayımladığı Genelge ile süreçlerin doğru planlanması ve etken kullanılması gerektiğinin altını çiziyor. Diğer taraftan, sağlık hizmetlerine erişimde sıkıntılar yaşanmasında; ülkemizden, özellikle Avrupa ülkelerine ve ABD’ye yaşanan beyin göçünde doktorların önemli bir yer tutması, yine yüksek sayıda doktorun da ekonomik nedenlerle özel sağlık kuruluşlarını tercih etmesinin etkili olduğu değerlendiriliyor.