Her iki kurumun sosyal medya hesaplarında yapılan paylaşımlarda; Nisan ve Mayıs aylarının yağışlı ve havanın kapalı gitmesine bağlı olarak buğdayda sarı pas hastalığı ve arpada çizgili yaprak lekesi hastalığının görülmeye başlandığı belirtilerek hububat alanlarının kontrol edilmesi, hastalık riskine karşı ruhsatlı bitki koruma ürünleri ile koruyucu amaçlı ilaçlama yapılması istendi.

Buğdayda sarı pas hastalığının erken dönemde alt yapraklardaki belirtileri her yıl görülebiliyor. Bu nedenle iklim koşulları dikkate alınarak (yüzde 90 orantılı nem ve 15-20°C sıcaklık) hastalığın seyrinin izlenmesi ve bitkinin üst tarafına doğru ilerlediği durumlarda üst yapraklara, özellikle bayrak yaprağına bulaşmasını engellemek amacıyla yeşil aksam ilaçlamasına başlanması gerekiyor. İklim koşulları hastalığın gelişmesine uygun gidiyorsa ve epidemik bir durum olasılığı varsa, kullanılan ilacın etki süresine göre ilaçlama tekrarlanabiliyor.

Arpada çizgili yaprak lekesi ise bir tek döngüsü olan tohum kökenli bir hastalık olup yapraklarda uzun, yaprağın tümünü kaplayabilen sarı çizgiler şeklinde görülüyor. Hastalığın ileri aşamalarında çizgiler kahverengine dönüşüyor ve bazen de yapraklarda yırtılmalar göze çarpıyor. Bu hastalığa karşı kimyasal mücadele olarak; Bakanlık tarafından yayınlanan “Bitki Koruma Ürünleri” kitabında tavsiye edilen bitki koruma ürünlerini belirtilen dozlarda kullanmak suretiyle ekimden önce tohum ilaçlaması uygulanıyor.