İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün yazısında; gezginci arıcıların yerleştirilmesi, arıların çevreye zarar vermemesi için alınması gereken tedbirler, tohumluk üretim ve yerleşim yerleri ile trafiğin yoğun olduğu yollarla korunması gereken mesafeler, toplu mücadele kapsamında yapılacak tarımsal ilaçlamalar gibi konularda atılması gereken adımlara yer verildi.
İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün Muhtarlıklara yönelik duyurusunda ise arıların doğaya ve tarımsal üretime olan katkıları hatırlatılırken, bilinçsiz ve zamansız ilaçlamanın verebileceği zarara dikkat çekildi.
Duyuruda ön plana çıkan önemli başlıklar şöyle:
*Bilindiği üzere arılar, polenleri taşıyarak bitkilerin tozlaşmasına yardımcı olur ve tarımsal üretimde önemli verim artışları sağlar. İlçemizde de başta meyvecilik olmak üzere tarımsal üretime çok önemli katkıları vardır.
*Her yıl 150’ye yakın gezginci arıcı 25 bin civarı kovanlık arılarıyla ilçemize gelmektedir. Bilinçsiz üreticilerce zamansız yapılan ilaçlamalar sonucunda yaşanabilecek arı ölümlerinin önlenebilmesi için; arıların bulunduğu dönemde mümkünse ilaçlama yapılmaması, yapılması zorunlu ise bölgede bulunan arıcıların 1 hafta önce uyarılması, ilaçlamanın da sabah erken ya da akşam geç saatlerde yapılması, arılar açısından yasak olmayan sıvı ilaçların kullanılması, ilaç atık ve ambalajlarının uygun bir şekilde imha edilmesi gerektiği konularında çiftçiler anonslarla sürekli olarak uyarılmalıdır.
*Arıcılardan, arazi sahipleri dışında herhangi bir muhtarlık ile kamu kurum ve kuruluşunca, konaklama ücreti dahil hiçbir ad altında ücret alınmayacaktır.
Diğer taraftan, yine İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce hazırlanan, “Ne Kadar Arı, O Kadar Meyve” ve “Arı Yoksa Hayat, Meyve, Bal Yok” sloganlarının yer aldığı afişlerle de çiftçiler, bilinçsiz ilaçlamayla arılara zarar vermemeleri gerektiği konusunda uyarılıyor.