Yöresel lezzetlerin tescilli birer marka olması için gayret gösterdiklerini belirten Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya; “Akşehir Belediyesi olarak şehrimize özgü lezzetlerin tescili için Türk Patent ve Marka Kurumu’na yaptığımız başvurulardan Akşehir Tandır Kebabı başvurumuz onaylandı. 10 yıl süreyle verilen bu onayla Akşehir Tandır Kebabımız artık marka haline geldi. Akşehir Tandır Kebabımız bundan böyle Akşehir’in tescilli bir markası olarak Akşehirlilere ve Akşehir’e gelen misafirlerimize sunulmaya devam edilecek. Tandır Kebabımızın yanı sıra Akşehir Hersesi, Akşehir Peynir Baklavası, Akşehir Tahinli Pidesi için de Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvurularımızı yaptık” dedi.

Selçukludan günümüze uzanan lezzet

Özel etlerin taş fırınlarda közde pişirilmesi ile yapılan yöresel bir lezzet olan Akşehir Tandır Kebabı’nın kökeni, Selçuklulara kadar uzanıyor. Özellikle Selçuklulardan bahseden Selçukname’de 1. Alaaddin Keykubat’ın 1237 yılı Şevval (Mayıs) ayında verdiği bir ziyafette yenilen yemeklerde, Kebap anlamına gelen “Biryan” ifadesi geçiyor. Dolayısıyla Selçuklu dönemindeki yemekler arasında bile Akşehir Tandır Kebabı’na atıfta bulunulduğu değerlendiriliyor. Tandır Kebabı ustalığının da 1750’li yıllara kadar dayandığı söyleniyor.

Akşehir Tandır Kebabı; tırnaklı pide üzerine isteğe göre yağsız, orta yağlı veya yağlı olmak üzere satır ile doğranmak suretiyle servis ediliyor. Akşehir Tandır Kebabı’nın sunumu; genellikle kuru soğan, domates ve közlenmiş biber ile yapılıyor.