Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan çevre lisansı veya il müdürlüğünden teslim yeri uygunluk yazısı almış tesislerin, hurda tabir edilen ömrünü tamamlamış araçlar için kullanılması zorunlu kayıttan düşme ve bertaraf formu sayesinde hurda araçların geri kazanımının takibi de mümkün oluyor. Bakanlık tarafından yılın ilk yarısında Ömrünü Tamamlamış Araç Bertaraf Takip Sistemi (ÖTA) üzerinden hurdaya ayrılan 2 bin 253 aracın, lisanslı tesislerde ekonomiye kazandırıldığı belirtiliyor.

Bakanlığın resmi internet sitesinden kamuoyu ile paylaşılan açıklamaya göre; ömrünü tamamlamış araçlar, çevre ve insan sağlığının korunması için araçlardan kaynaklanan atıkların oluşumunu engellemeye ve geri dönüşümünü sağlamaya yönelik çalışmalar kapsamında ekonomik değere dönüştürülüyor. Bakanlık ve Emniyet Genel Müdürlüğü iş birliğiyle 2012’de kurulan ve çevrim içi veri paylaşımını sağlayan ÖTA sistemiyle; sürücü dışında en fazla 8 kişilik oturma yeri bulunan, yolcu taşımaya yönelik motorlu araçlar (M1) ve azami kütlesi 3,5 tonu aşmayan motorlu yük taşıma araçları (N1) kategorisinde ömrünü tamamlamış araçların, lisanslı tesislere teslim edilmeden hurdaya ayrılması engelleniyor. “Ömrünü Tamamlamış Araç Kayıttan Düşme ve Bertaraf Formu” ile de hurda araçların geri kazanımının takibi sağlanıyor.

Hurda araçların geri kazanımı için ömrünü tamamlamış araçlar, halihazırda tüm illerdeki 307 noktada sahiplerinden teslim alınabiliyor. Sistemdeki tesisler tarafından Ömrünü Tamamlamış Araçların Kontrolü Hakkında Yönetmelik kapsamında 2023’ün ilk yarısında bin 755 M1 sınıfı ve 498 N1 sınıfı olmak üzere toplam 2 bin 253 ömrünü tamamlamış aracın, lisanslı tesislerce ekonomiye kazandırıldığı bildiriliyor.