Ödem, dokularda aşırı sıvı birikmesi nedeniyle genellikle bacak, ayak, kollar ve ellerde şişlik ortaya çıkması ile karakterize bir sağlık sorunudur. Küçük bir alanı veya tüm vücudu etkileyebilir.

Vücutta ödem neden oluşur?

Vücutta ödem oluşmasının nedenleri; su tüketiminin az olması, çok uzun süre aynı pozisyonda oturmak veya yatmak, çok fazla tuzlu yiyecek yemek, adet öncesi hormonal değişim, hamilelik, kullanılan ilaçlar ve bazı hastalıklar, alkol alımının çok olması, sıcak havalar, uykusuzluk, fazla kafein alımı ve stres olup, ödem seyahat sırasında ve ameliyat sonrasında da kendisini gösterir.

Peki bu ödemi atmak için neler yapılmalıdır?  

Bu konuda yapılabilecekler; su tüketimini artırmak, düzenli egzersiz yapmak, düzenli uyumak ve dinlenmek, stresten uzak durmak, fazla tuz alımı vücutta su tuttuğundan tuz alımını azaltmak, ödem yapan hazır paketli ürünler, alkol, turşu, tuzlu kuruyemiş, işlenmiş et (salam, sucuk, sosis), asitli içecek, hazır sos, paketli ürün tüketimini de aynı şekilde azaltmak olarak sıralanabilir.

Kişinin olması gerektiği kiloda olmaması da damarlar üzerindeki baskıyı artırarak vücutta ödem oluşumuna neden olur. Bu yüzden; eğer vücudunuz sürekli ödem topluyorsa bunun altında yatan sebep fazla kilolarınız olabilir.

Sağlıklı günler dilerim.