Akşehir Özel Parkhayat Hastanesi Psikoloğu Neslihan Gürler panik atak hastalığı hakkında bilinmeyenleri anlattı.


Gürler, “Panik bozukluk, günümüzde her 75 kişinin 1 tanesinde görülen bir kaygı bozukluğudur. kişinin hayatında stres yaratabilecek önemli değişikliklerle mezuniyet, evlilik, boşanma, işsizlik, taşınma, ayrılıklar, bir yakının vefatı, doğum vs. tetiklendiği gözlemlenmiştir. Bunlara ek olarak, genetik geçişin panik bozuklukta önemli bir yere sahip olduğu kaçınılmaz bir gerçektir. Yani; anne veya babanızda panik bozukluk görülüyorsa sizde de görülme olasılığı diğer kişilere göre daha yüksektir. Panik atak, aniden ve çoğu kez nedensiz yere gelen ve fiziksel belirtilerle kendini gösteren bir panik halidir. Panik atak, kişilerin gündelik hayatında yaşadığı stresin yaratmış olduğu fiziksel ve ruhsal belirtilerden çok daha ileri düzeyde deneyimledikleri bir kaygı yaşantısıdır.


Panik atağın belirtileri : çok hızlı kalp çarpıntısı ,nefes almada güçlük ,felç geçirecekmiş gibi hissetme ,baş dönmesi, mide bulantısı ,titreme,terleme ,boğazda tıkanmışlık hissi,boğulacakmış gibi hissetme, göğüste sıkışma hissi,ani üşüme ve titreme ,ellerde ve ayaklarda karıncalanma,birazdan ölecekmiş gibi bir hisse kapılma...


Bu belirtiler hiç bir sebep olmaksızın gün içinde, hatta gece uykuda bile yaşanabilir. Bir kaç dakika içerisinde bu belirtiler azalarak yok olur; ancak kişiye sanki çok uzun zaman geçmiş gibi gelebilir. Pek çok kişi bu belirtileri hayatında bir ya da iki kez deneyimlediğini söyler. Bu durumda kaygılanacak bir şey yoktur. Ancak kişi 4 yada daha fazla kez panik atak yaşadıysa ve bu ataklardan sonra bir daha aynı atağı yaşamaktan korkmaya başlar, aklından bu panik atak belirtilerini çıkaramaz ve gündelik hayatını bu belirtilerinden kaçınmak için değiştirmeye başlarsa örneğin kalp çarpıntısı yaşamamak adına merdiven çıkmayı, spor yapmayı veya kahve içmeyi bırakıyorsa, yardım alamayacağını düşündüğü kapalı yerlerden kaçıyorsa, gündelik hayatını kısııtlamaya başlarsa panik bozukluk yaşanmaya başlanmıştır ve mutlaka bir ruh sağlığı uzmanından (psikolog ve psikiyatri polikliniğinden) yardım almalıdır.


Eğer doğru tedavi uygulanırsa , Panik bozukluk ilaç tedavisine ve terapilere yanıt verebilen bir durumdur. Bu kişilerin mutlaka bir uzman terapistle kaygı atakları ile nasıl baş edeceğini, bedenlerini nasıl gevşeteceklerini ve panik atağı tetikleyen düşüncelerini nasıl kontrol edip değiştireceğini öğrenmesi gerekir. Yapılandırılmış terapi teknikleri ile panik atağın ortalama olarak 20 seanstan sonra kontrol altına alabilmek mümkündür.


Psikolog Neslihan GÜRLER şunları da sözlerine ekledi; Panik Atak hasta sayısı diğer rahatsızlıklara oranla çok fazla, hastanemizde uyguladığımız değişik terapi yöntemleriyle ve seanslarımızla kısa sürede çok güzel sonuçlar aldığımız hastaları gözlemledik. Hastalarımız da gözlemlenen olumlu gelişim bize de mutluluk veriyor” dedi.