Yerel seçimlere yaklaştığımız bu 8 Mart’ta; Türkiye’nin İlk Kadın İl Belediye Başkanı olan Müfide İlhan’ı saygı ve rahmetle anıyor, bu çağdaş ve aydın Cumhuriyet kadınının kimliğinde tüm kadınlarımızın Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyoruz.





Mareşal Mustafa Fevzi Çakmak’ın yeğeni olan Müfide İlhan, 19 Şubat 1912 tarihinde İstanbul Beykoz’da dünyaya gelmişti. 1928 yılında Muallim Mektebi’ni bitirdikten sonra yine İstanbul’da, Moda İlkokulunda öğretmenliğe başlamıştı. Mersinli Doktor Faruk İlhan’la evlenen ve 7 çocuk annesi olan Müfide İlhan, Almanya ve Afganistan’da geçen yılların ardından 1946 yılında Mersin’e yerleşmişti.





14 Mayıs 1950 tarihinde yapılan genel seçimleri, kendisinin de saflarında yer aldığı Demokrat Parti kazandı. Eylül ayında ise yerel seçimler yapıldı. O dönemde Belediye Başkanları, Belediye Meclisi tarafından kendi üyeleri arasından seçilmekteydi. En çok oyu alarak listeye giren Müfide Hanımın Başkan olarak seçilmesi, sadece Türkiye’de değil dünyanın birçok ülkesinde de gündemdeki yerini aldı.





Bir gün parti toplantısında ‘’İkinci evlilik hakkı isteriz’’ diye bağıran bir erkeğe; ‘’Efendi!Şer’an dört iken, bu fedakarlık neden?’’ diye cevap veren Müfide İlhan’a bir süre sonra, bir takım ödünler vermesi için baskılar yapılmaya başlandı. Bu duruma tepki gösteren İlhan;geceli gündüzlü çalıştığı bir yılın sonunda, Menderes’in bütün ısrarlarına rağmen istifa ederek önce görevinden, sonrasında da partiden ayrıldı.





Sonrasında Kızılay bünyesinde görev alan ve 1966 yılında Türk Anneler Derneği tarafından Yılın Annesi seçilen Müfide İlhan, 1996 yılında hayata gözlerini yumdu. Mersin’de bir mahalleye ve bir ilköğretim okuluna adı verilen bu örnek Türk kadınının, heykeltıraş Prof. Dr. Berika İpek bayrak tarafından tasarlanan anıt heykeli, 2015 yılının Nisan ayında, Kültür Park içerisinde, dönemin Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz tarafından açıldı.





Müfide İlhan’ın heykelinin dikilmesinde; İlk Kadın İl Belediye Başkanı olması kadar, yalnızca bir yıl süren Başkanlığı dönemindeki çalışmaları ve Belediye Başkanı olarak kendisinden beklenen ödünleri vermemesi de etken olmuştur. Müfide İlhan, bir Belediye Başkanı olarak yaptığı doğrular ve yapmadığı yanlışlarla tüm yerel yöneticilere bir örnek teşkil etmiş ve etmeye de devam etmektedir.