Genel Kurul’da kabul edilen Öğretmenlik Meslek Kanun Teklifine göre Aday, Uzman ve Başöğretmenlik şeklinde düzenlenen öğretmenlik kariyerinde Aday Öğretmen olabilmek için; yükseköğretim kurumundan mezun, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılmış ve Milli Eğitim Bakanlığınca yapılan sınavlarda başarılı olma şartları aranacak. Aday Öğretmenlik süresi 1 yıldan az, 2 yıldan çok olamayacak. Adaylık süreci sonunda Adaylık Değerlendirme Komisyonu tarafından yapılan değerlendirmeye göre başarılı olan Aday Öğretmenler, öğretmenliğe atanacak.

Aday Öğretmenlik dahil olmak üzere en az 10 yılını dolduran, mesleki gelişime yönelik 180 saatten az olmamak üzere düzenlenen Uzman Öğretmenlik Eğitim Programı ile Uzman Öğretmenlik için öngörülen asgari çalışmaları tamamlayan ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayanlar, Uzman Öğretmenlik yazılı sınavına başvuru yapacaklar. Bu sınavdan 70 ve üzerinde puan alan öğretmenler başarılı sayılacak ve Uzman Öğretmen sertifikası alacaklar.

Uzman Öğretmenlikte en az 10 yıl hizmeti bulunan, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası olmayan, mesleki gelişime yönelik 240 saatten az olmamak üzere düzenlenen Başöğretmenlik Eğitim Programını ve mesleki gelişime yönelik alanlarda Başöğretmenlik için öngörülen çalışmayı tamamlayanlar da Başöğretmen sınavı için başvurabilecekler. Başarılı sayılmaları için bu sınavda 70 ve üzerinde puan almaları istenecek.

Yüksek Lisans eğitimini tamamlayanlar Uzman Öğretmen, doktora eğitimini tamamlayanlar ise Başöğretmen unvanı için öngörülen yazılı sınavlardan muaf tutulacaklar. 

Uzman öğretmen ve Başöğretmen unvanına haiz olanların eğitim ve öğretim tazminatlarında yapılan iyileştirmelere göre de Uzman Öğretmenlere ödenen eğitim öğretim tazminatı yüzde 20’den yüzde 60’a, Başöğretmenlere ödenecek tazminat ise yüzde 40’tan yüzde 120’ye çıkarılacak.

Erdem’in Açıklaması

Konya Milletvekili Orhan Erdem de teklifte ilk imza sahibi olarak konuya ilişkin yazılı bir basın açıklamasında bulundu. 15 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek olan 3600 ek gösterge ile emekli olan bir öğretmenin maaşında bugün itibariyle aylık bin 200 lira artış olacağını, 15 Ocak 2023 tarihinden sonra emekli olacakların emekli İkramiyesinde ise yaklaşık 44 bin lira artış yaşanacağını belirten Erdem, değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi:

“Yasalaşan bu teklif; öğretmenlerin mesleğe giriş koşullarını, adaylıklarını, niteliklerini, statülerini, kariyer basamaklarını, bu kariyere bağlı ilave hakları ile birinci derecede bulunanların ek göstergelerinin 3600’e yükseltilmesini, diğer derecelerde bulunanların ek göstergelerinde ise bununla orantılı olarak artışlar yapılmasını düzenlemektedir.

Bu kapsamda 496 Bin 288 öğretmenimiz Uzman Öğretmenliğe başvurabilecek, 20 yılını tamamlayan mevcut 75 Bin 669 Uzman Öğretmenimiz de Başöğretmenliğe başvuru yapabilecektir. Halen Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde bulunan doktorasını yapmış 2 bin 234, yüksek lisansını tamamlamış 115 bin 257 öğretmenimiz bulunmaktadır. Bu öğretmenlerimizden yüksek lisansını bitirenler Uzman Öğretmenlik, doktorasını bitirenler de Başöğretmenlik sınavından muaf tutulacaktır.

Mali Haklar Özel Öğretim Kurumunun Uhdesinde

Kanun, kariyer basamakları bakımından Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı resmi ve özel öğretim kurumları ile diğer Bakanlıklardaki öğretmen unvanlı tüm kadroları kapsamaktadır. Özel Öğretim Kurumlarımızda görev yapan öğretmenlerimiz, Uzman ve Başöğretmenlik için başvuru yapma, belge alma haklarına sahiptirler. Mali hakların yansıtılması ise kurumunun uhdesindedir. Ancak özel öğretim kurumunda görev yaparken Uzman ya da Başöğretmen sertifikasını alan bir öğretmenimiz, resmi bir okulumuza atanması durumunda sahip olduğu kariyer basamağının haklarından faydalanabilecektir.

Yapılan düzenlemelerle sözleşmeli öğretmenlerin can güvenliği ve sağlık mazeretlerine bağlı olarak yer değiştirmelerine imkan sağlanmış, kariyer basamaklarında ilerlemede sözleşmeli öğretmenlikte geçen süreler değerlendirmeye alınmış, Adaylık Kaldırma Sınavı (AKS) kaldırılarak yerine mesleki gelişimi destekleyen yeni bir yapı kurulmuş olacaktır.

Öncelikli hedefimiz; içeriğe ve detaylara boğulmadan öğretmenlerimiz için planlanan iyileştirmeleri daha hızlı olarak kanunlaştırabilmektir. 2004 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi’mizde düzenlenen Öğretmenlik Kariyer Basamakları ile ilgili Anayasa Mahkemesi’ne açılan dava sonrası bazı maddelerin 2008 yılında iptal edilmesi konusunda; kariyer basamaklarında yükselmedeki ölçüt olan hizmet içi eğitimin önceki yasada kapsam dışı kalan eşitsizliğe yol açacak kısmı, Uzman Öğretmenlikte 180, Başöğretmenlikte 240 saat eğitim, hak sahibi tüm öğretmenlerimizi kapsayacak şekilde düzenlenerek aykırılık giderilmiştir.

Ayrıca teklifimizde; Uzman Öğretmen ve Başöğretmen unvanları için herhangi bir kontenjan sınırlaması getirilmeyerek, sınavda başarılı olanların tümüne Uzman öğretmen ve Başöğretmen sertifikasının düzenleneceği belirtilmiştir.

Söz verilen diğer kesimlerin düzenlemelerinin de önümüzdeki aylarda Meclis’e getirilecek olması, 600 bin öğretmenimiz için hazırlanacak olan yönetmelikler, eğitim ve sınav hazırlıkları için gereken süre, Bakanlık bütçesine yaklaşık 20 milyar lira kaynak ayrılması ve diğer Bakanlıklarla bütünlük sağlanabilmesi için 3600 ek gösterge uygulamasının 2023 yılı Ocak ayında yürürlüğe girebileceği öngörülmüştür.”