Simge haline gelen Beyaz Baston, 1931 yılında Fransa’da Körler Örgütü’ne dayanan bir engelli hareketine dönüştü ve dünyada, Ocak ayının ikinci haftası olan 7-14 Ocak tarihleri, Beyaz Baston Körler Haftası olarak kabul edildi. Artık görme engelliler için akıllı bastonlar üretilse de Beyaz Baston bir simge olarak önemini korumaya devam ediyor.

Bu yıl da hafta vesilesiyle dünyada ve ülkemizde mesajlar yayımlanacak, pandemi sürecinde olmamıza rağmen, tedbirleri elden bırakmamak kaydıyla bir takım etkinlikler düzenlenecek. Görme engelli vatandaşlarımız ile ilgili dernek ve sivil toplum kuruluşları ise haftanın bir anma ya da kutlama haftası değil, görme engellilerin sorunlarının dile getirilerek çözüm arandığı bir farkındalık haftası olduğunu bir kez daha vurgulayacaklar.

Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sitesinde yer alan bilgilere göre, körlük; görme yeteneğinin bulunmaması ya da yitirilmiş olması şeklinde tanımlanıyor ve görme merkezinin ya da görme sinirinin zarar görmesi sonucu ortaya çıkabildiği gibi, doğrudan doğruya gözlerden de kaynaklanabiliyor.

Annenin gebeliği sırasında geçirdiği bir takım rahatsızlıklar ve kalıtımsal etmenler, körlüğün doğumsal nedenleri arasında yer alırken, sonradan oluşan görme kayıplarına da sıkça rastlanıyor. İleri evre şeker hastalığı, göz iltihapları, Behçet Hastalığı, beyin tümörleri, iş ve trafik kazalarının yanı sıra örneğin, sarılık geçiren yeni doğanlara uygulanan fototerapi sırasında bebeğin gözlerinin yeterince kapatılmaması da bu sonucu doğurabiliyor.

Sıralanan nedenlerin önemli bir kısmının, ebeveynlerin ya da yetişkinlik çağında bireylerin daha bilinçli ve tedbirli davranmasıyla önlenebilir olması dikkat çekiyor. Diğer taraftan; nedeni bunlardan hangisi olursa olsun, görme yeteneğini yitirmiş vatandaşlarımızın yaşamlarını kolaylaştırmak ve yaşam kalitelerini artırmak yönünde, gerek toplumun tüm kesimlerine gerekse hayatın her alanındaki yetkili yani sorumlulara önemli görevler düşüyor.