Kamu kurumlarının engelli kadro açıklarını, 31 Ekim 2020 tarihine kadar Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bildirdiklerini hatırlatan Hüseyin Çığ, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Kamu kurumlarında engelli kadrolarının büyük oranda dolmuş olması, engelli atamalarını yavaşlatıyor ve atamalar talebi karşılamıyor. Özel sektörde iş bulmakta zorlanan engelliler işsizlikle mücadele ediyorlar. Pandemi dolayısıyla uygulanan işten çıkarma yasağının sona ermesinin ardından birçok engelli işini kaybedebilir.

İşsizler ordusuna yenilerinin katılmasını önlemek için acil önlem alınmalı. Yasal düzenleme yapılarak, kamuda uygulanan ve bugünkü haliyle bize göre güncelliğini yitirmiş olan engelli kotası artırılmalı. Nüfusumuz gibi engelli sayısı da giderek artıyor. 7 bin kadro dolduğunda genç engelliler işsiz kalacaktır. Çözüm yönünde beklediğimiz yasal düzenlemeler şunlardır:

*Kamuda yüzde 3 olan engelli kotası yüzde 5’e çıkarılmalıdır.

*Sosyal yardımlar bağlanırken engellinin kendi gelirine bakılmalı, bakmakla yükümlü olduğu kişiler göz önünde bulundurulmalı, eğitim döneminde olan çocuklar için servis, kıyafet, kitap ve engeli dolayısıyla ihtiyaç duyabileceği araç ve gereçleri devlet tarafından karşılanmalı, sağlık hakkından üniversite hastaneleri ve özel hastanelerde de ücretsiz yararlanabilmeli, kira yardımı yapılmalıdır.

*Yaşama hakkını düşündüğümüzde her yerin erişilebilir olması yönünde bütün şartlar sağlanmalıdır.

*Özel sektörde çalışan engellilere mobbing uygulanmasının önüne geçmek için iş sözleşmelerine özel bir madde konularak; işe gelmeme ve yüz kızartıcı suç dışında bir gerekçeyle işten çıkarılmaları durumunda, başka bir işe girene kadar maaşının ödenmesi zorunlu kılınmalıdır. Engellilerin çalıştırılma koşulları İş-Kur tarafından denetlenmelidir.

*Değişmesi muhtemel Seçim Yasası ve Siyasi Partiler Yasası’nda engellilere kota verilerek, seçilmelerinin önündeki engeller kaldırılmalıdır. Meclis’te grubu bulunan partiler, bu düzenlemelerin gerçekleşmesi konusunda görev yapmalıdır.”