Yaptığı açıklamada, salgın sürecini eğitim alanında en az kayıpla atlatmak için ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini ifade eden Bakan Selçuk; çocuklara destek olmak, velilerin çocuklarıyla ilişkilerine katkı sağlamak ve öğrencilerin öğrenme kayıplarını azaltmak amacıyla alanında ilk olma özelliğini taşıyan birçok çalışmayı hayata geçirdiklerini söyledi.

Önceki yıllarda yaz aylarının çoğunlukla çocukların oynadıkları ve eğlendikleri bir tatil şeklinde geçtiğini hatırlatan Selçuk; artık bu dönemin daha dolu geçmesini istediklerini belirterek, Eğitim Bilişim Ağı (EBA) ve EBA TV Yaz Okulu üzerinden öğrencilerin sosyal-duygusal, akademik ve kariyer gelişimlerini desteklemek için alternatifler sunmaya devam ettiklerinin altını çizdi.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“İlkokul öğrencilerine destek olmak için hazırlanan “Arkadaş” isimli tatil kitapları, yaklaşık 5 milyon 300 bin çocuğa ulaştırıldı. Arkadaş ile MEB yayınları arasında ilk defa hikaye üzerinden bir ders anlatımı yapılarak oyun, eğlence ve kazanımlar iç içe geçirildi, çocukların kendi yaşantılarıyla ve aile büyükleriyle olan yaşantılarıyla müfredat arasında bağlantı kuruldu. Ortaokullara destek için 9 Temmuz'da duyurulan “Tabii” uygulamasında ortaokul öğrencilerimize yönelik bir dijital platform hazırladık, mobil uygulama oluşturduk. Orada da oyun ve ders iç içe.

Destekleri artırıp, yaz tatili uzadıkça artacak olan öğrenme kayıplarını azaltmak, çocuklara eğlenceli, oyun tabanlı içerikler sağlamak istiyoruz. Bu kapsamda hazırlanan “Öğrenmeye Hazırım” setinin 4 kitabı var. Normal ders kitabının biraz dışında, çocukların ilgisini çekecek birtakım içerikler, bilmeceler, oyunlar, gerçek yaşamdan kesitler var.  

Birinci sınıf öğrencilerine yönelik olarak da “Tohum” isimli 3 fasikülden oluşan bir kitap seti hazırladık. Burada da çocuklarımızın dinleme, konuşma, okuma ve yazmayı içeren 4 dil becerisinin temel alındığı bir yaklaşım sergiledik. Bu sette, çocuk edebiyatının seçkin yazarlarının birtakım eserlerinden alıntılar var.

Çocuklar gelecek seneye hazırlar mı?

Çocuklar “öğrenmeye hazırım” derken gelecek seneye hazırlar mı? Bu da bizim problemimiz. Yani yüz yüze eğitim geciktikçe, biz ne tür kayıplar olduğunu ve telafi eğitiminin içeriğinin ne olması gerektiğini yeniden değerlendiriyoruz, başka ülkeler ne yapıyor diye bakıyoruz. Önümüzdeki süreçte; gelecek hafta, ondan sonraki hafta, okullar açılana kadar bu tür destekler devam edecek. Çünkü artık telafi kavramını, birkaç haftalık bir çalışma olarak değil, devamlılığı olan bir sürecin parçası olarak görüyoruz. Çünkü belirli konuları aldığımızda, bir üst sınıfta onunla alakalı başka konular var. Yani gelecek senenin tamamını da telafi yılı olarak görüyoruz.”

Bakan Selçuk’un verdiği bilgiye göre; veliler ve öğrenciler, her iki sete de EBA'dan dijital olarak erişebilecekler. Ayrıca setlerin sınırlı sayıda baskısının da yapılarak bazı dezavantajlı öğrencilere ulaştırılması planlanıyor.