Yazarın, Akşehir’e dair belki de ilk postmodern deneme olduğunu belirttiği eserin doğuşunun altında; ilk, orta ve lise eğitimini aldığı Akşehir’den yıllarca uzak kalmasının yarattığı “hicran” yatıyor. 1970’lerin Akşehir’inde bir iş kurabilme şansı olmayanların, yüksek öğrenim görme ve geçim kaygısıyla Akşehir’den ayrılarak ülkenin dört bir yanına dağılmak durumunda kaldıklarını belirten Feyyaz Sağlam, kendi kişisel hikayesinin de farklı olmadığını aktarıyor.

İzmir’de üniversite okurken Akşehir’e gelmek için bindiği İzmir-Konya otobüsünde “Birader, nerelisin?” diye soran gence “Akşehirliyim” yanıtını veren ancak gencin “Sen Akşehirli değilsin. Ben seni Akşehir’de hiç görmüyorum ki.” demesiyle Akşehir üzerine yazma fikrinin ilk tohumlarının atıldığını söyleyen Sağlam, mesleki yoğunluğu ve sorumlulukları nedeniyle tam 30 yıl Akşehir’e uğrayamadığını aktarırken yüreğinde Akşehir’in yıllarca bir hicran olarak kanayıp durduğunu vurguluyor.

Sağlam, Akşehir Merkez Ortaokulu’ndan arkadaşlarının teşvikiyle yazdığı, türü roman adında ise “hikayeler” olan, anıların, hayallerin, ilginç şahsiyetlerin ve gizemli hikayelerin akıp gittiği “bu acayip romanını” kaleme alırken “Ben kendi Akşehir’imi niye yazmayayım?” düşüncesiyle kolları sıvamış. Yazar, hikaye-roman arasında gidip gelen postmodern romanı için; “Akşehir’e vefasızlık yaptığım, memleketimden savrulduğum, yer yer yabancılaştığım vb. doğru maalesef… Umarım elinizdeki kitapla bu kusurumu bir nebze olsun telafi etmiş olurum.” ifadelerini kullanıyor.

Okurlarıyla Buluştu

Kısa bir süre öğretmenlik yapmasının ardından akademik sınavları kazanarak DEÜ Fen Edebiyat ve Eğitim Fakültelerinde, Çağdaş Türk Lehçeleri/Türk Dünyası Edebiyatları alanında öğretim görevlisi olarak çalışan, Balkanlarda Türk kültürüne ilişkin olarak çeşitli ülkelerde pek çok etkinlik düzenleyen Feyyaz Sağlam’ın “Akşehir Hikayeleri” adlı eseri raflardaki yerini aldı.

Feyyaz Sağlam’ın, şehrin yakın tarihine ışık tutarken o yılların nahif yaşamını aynı heyecan ve tatta yaşatan, hemen her okurun kendisinden bir şeyler bulabileceği özgün bir deneme olan bu son kitabı dışında yayınlanmış 46 eseri ile Batı Trakya Türkleri Kardeşlik ve Bosna-Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Türk Diline Hizmet Ödülleri bulunuyor.