Dünya Engelliler Günü vesilesiyle geçtiğimiz Cumartesi günü gerçekleştirilen ziyarette, engelli vatandaşların sorunları dinlendi ve çözüm yollarına ilişkin fikir alış verişinde bulunuldu. Engelli yurttaşların en büyük sorununun istihdam ve insanca yaşama hakkının kullanılması noktalarında yaşandığı vurgulanan ziyarette, CHP İlçe Yöneticileri; “Anayasamızdan ve uluslararası sözleşmelerden kaynaklanan tüm haklar sağlanmadığı sürece, insanca yaşama haklarının gereğini yerine getiremediğimiz sürece; engelli yurttaşlarımız topluma entegre olma konusunda zorluklar yaşamaya devam edeceklerdir” görüşüne yer verdiler.

Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 13’ünü oluşturan 10 milyonu aşkın kişinin engelli olduğunu hatırlatan CHP Kadın Kolları Akşehir İlçe Başkanı Sevim Uzun; yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi:

“Engelli yurttaşlarımız; başta istihdam olmak üzere eğitim, sağlık, ulaşım, sosyal yaşam gibi hayatın her alanında sorun yaşamaktadırlar. Engelli olmak hastalık değil bir insanı durumdur. Engellilerin korunması devletin sorumluluğundadır. Anayasa’mızın 10. ve 90. maddeleri, Birleşmiş Milletler Engelli Haklarına İlişkin Sözleşme’nin 27. maddesi ve engelli haklarına ilişkin tüm mevzuat gereğince; engellilerin tüm çalışma hakları tanınmalı ve uygulanmalıdır. Ancak ciddi bir istihdam sorunu ile boğuşan engelli yurttaşlarımız, özellikle kamuda var olan yüzde 3’lük kotanın bile doldurulmamasından dolayı mağdur durumdadırlar.   

Engellilerin eğitim seviyelerini yükseltmeleri için engellilere uygun koşullarda okullar daha da çoğaltılarak daha iyi eğitim alabilmeleri çok önemlidir. Ama unutmayalım ki; bunların hepsi bir mücadele gerektirir. Engelli yurttaşlar bu haklarını almak için ellerinden gelen çabayı göstermektedirler.

Haklarını talep eden yurttaşlarımıza destek olmak bizlerin de görevidir. Unutmayın ki her sağlıklı insan bir engelli adayıdır ve En Büyük Engel Sevgisizliktir!”