Küçük yaşlarda çocuklar elinde cep telefonları ve bilgisayarlar, dizilerde görülen olumsuzluklar akran zorbalığını artırmaktadır.
Akran zorbalığında görünen kötü örneklerini son zamanlarda sık sık televizyonlarda görmekteyiz. Bunların çok görünenleri ise fiziksel şiddet boyutudur. Arkadaşını itmek, dövmek, bıçaklamak, vurmak gibi eylemler; hatta öğretmenine dahi zorbalık uygulamak.
Yine diğer örnekleri, alay etmek, oynadıkları oyunlara almamak, zorla eşyalarını almak, kırmak gibi.
Bir çocuk akran zorbalığını neden yapar? Bence burada ilk neden ailesinden kaynaklanmaktadır. Çünkü çocuk ailesinde sevgi görmüyor, şiddete maruz bırakılıyorsa, sevgisiz büyümüşse ailesinde gördüğü olumsuzlukları çevresine ve okuldaki arkadaşlarına karşı da uygulama yoluna gidecektir; çünkü ailesinde bu durumla karşı karşıya kalmaktadır.
Ailesinde sevgisiz büyüyen, küçük görülen, hor görülen çocuk bu durumu kendisine karşı ilgi kazanmak amacıyla da yapabilecektir.
Bu tür bir aile ortamında büyüyen çocuk da kendisi gibi ailelerde yetiştirilen çocuklarla arkadaşlık yapacak ve yanlış arkadaş çevresinde büyüdüğünden suça eğilimli olacaktır ki bu da çocukları çete üyelerinin kullandığı çocuklar haline getirecektir. Çete üyelerinin de kullanmasına en müsait çocuklar bu türlü çocuklardır. Yine son zamanlarda çete üyelerinin kullandığı bu çocukların 18 yaşından küçük çocuklar olup kandırıldıkları ve para karşılığında çetelerin suçlarında kullandığı çocuklar olduğu da unutulmamalıdır.
Eğer ki çocuk okula gitmek istemiyorsa, kendi kendine düşünce alemine dalıyorsa, arkadaşlarından ve ailesinden uzak ve içine kapanıksa, çevresine zarar vermeye başlamışsa, birden derslerini çalışırken ders çalışmasında performansında bir düşüş varsa, sürekli sıkıntı hali varsa artık bu çocukta akran zorbalığı belirtileri görülmeye başlanmıştır. Artık çocukla ilgilenilmiyorsa ilgi sürecinin artması arkadaş ve okul çevresinin gözden geçirilmesi, öğretmenleri ve arkadaşları ile ilginin artırılması gerekir.
Nasıl bir çözüm?
Her şeyden önce çocukla ve sorunları ile ilgilenmeli, çocukla aile arasında güven sağlanmalıdır. Çocuk ile aile arasında güven kurulmalıdır.
Zorbalığa karşı okullarda olsun, Milli Eğitim Müdürlüklerince olsun, Belediyelerce olsun akran zorbalığına karşı paneller konferanslar düzenlenmelidir,
Eğer ki okulda bir akran zorbalığı varsa öğretmenler ve ailelere hemen haber edilmelidir.
Çocuklar için öğretmenleri ve rehberlik öğretmenleri tarafından bilgilendirme yapılmalıdır.
Çocukların cep telefonu ve internet kullanımları takip edilmeli, güvenli siteleri kullanmaları sağlanmalı. Kendilerine gelen kötü mesajları bildirmeleri öğretilmelidir,
Çocuklar bizim çocuklarımız, çocuklarımız bizim geleceğimizdir.
Akran zorbalığı çocuklar arasında yaşanan bir zorbalık değil, aileleri, toplumu, çocuklarımızı ve geleceğimizi etkileyen çok ama çok önemli bir sorundur. Son yıllarda cep telefonu kullanımının artması, kültürel yetersizlik, bilgisayarlar, olumsuz örnek oluşturan diziler, aile içindeki iletişimsizlikler, hayatın olağan stresi akran zorbalığını çok büyük bir boyuta ulaştırmıştır.
Her çocuk korkmadan güvenli ortamlarda büyüyebilmelidir, akran zorbalığını ortadan kaldırmak geleceğimizin teminatı olan çocuklarımız için hepimizin üzerine düşen ortak sorumluluğumuzdur.





