Aslında Nasreddin Hoca, Akşehir’de unutulup ara ara hatırlanan bir değer değildir. Nasreddin Hoca, Akşehirlinin her an yanı başındadır. Evliliklerde düğüne davet edilir. Bayramlarda ziyaret edilir. Mezarlığa girildiğinde ilk onun türbesinde dua edilir. Sokaklar onun adıyla tarif edilir. Kısaca Akşehir, Nasreddin Hoca’dır. Nasreddin Hoca’da Akşehir’dir. Akşehir’de Nasreddin Hoca unutulmuyor ki anılsın. Ancak bu tür etkinlikler sayesinde Nasreddin Hoca’yı ve Akşehir’i ülke gündemine getirebiliyorsak o zaman bu anma günleri amacına ulaşır.

Yazılı kaynaklara göre Cumhuriyet döneminde ilk ihtifal yani hürmet ve saygı için kalabalık merasim, 30 Haziran 1933 tarihinde Cuma günü yapılmıştır. O tarihte Akşehir’de öğretmen olarak bulunan Şair, Türk-İslâm sanatı tarihi araştırmacısı Rıfkı Melûl Meriç önderliğinde Akşehir’deki öğretmenler tarafından Nasreddin Hoca ihtifali yapılmıştır.

Günler öncesinden 30 Haziran 1933 tarihi Cuma günü Akşehir Halk Fırkası binasında büyük adam için (Nasreddin Hoca için) çok güzel bir ihtifal (anma günü) yapılacağı duyurulmuştu. Bu anma törenine halk özellikle de öğretmenler davet edilmişti.

Anma töreni için 30 Haziran 1933 Cuma günü Halk Fırkası binasını davetliler doldurdu. Hazır bulunanlara Nasrettin Hoca’nın hikâye kitapları hediye edilmiştir. Kürsüye gelen Şair, Türk-İslâm sanatı tarihi araştırmacısı Rıfkı Melûl Meriç konuklara toplanma maksadı hakkında açıklamalarda bulundu. Daha sonra öğretmen Rıfkı Melûl Meriç, Nasrettin Hocanın hangi tarihte yaşadığı hakkında bilgi vererek günümüze kalan mirasını anlatan bir konferans vermiştir.

İlerleyen zamanda Konya merkez ilk tedrisat (ilköğretim) başmüfettişi Emin Bey tarafından “Hoca’nın fıkralarındaki terbiyevi kıymet” izah edilmiştir. İlköğretimde Nasreddin Hoca fıkralarının nasıl kullanılabileceği hakkında izahatlar da bulunmuştur.

Konuşmalar bittikten sonra hazır bulunanlar Halk Fırkası binasının önünde toplanarak Nasreddin Hoca Türbesine doğru yürüyüşe geçmişlerdir.

Nasreddin Hoca Türbesinde onun ruhuna topluca dualar edildi. Bazı fıkraları anlatıldı. En sonunda anma törenine katılanlar hatıra fotoğrafı çektirdiler.

Böylece Rıfkı Melül Bey tarafından memleketimiz halkına çok ehemmiyetli ve unutulmuş bir değeri bugünle hatırlatmış oldu.

Vefatının 740. yılında, yüzyıllardır insanlığı güldürürken düşündüren, bilgelik dolu sözleriyle gönüllerde taht kurmuş Nasreddin Hoca'mızı rahmet ve minnetle anıyoruz.

Kaynak: 5 Temmuz 1933 Tarihli Milliyet Gazetesi Sayfa 5