Akşehir’in Yüzünü Güldüren İhracatçı Firmaların Başarı Hikayeleri:


Zeki Uğurluoğlu tarafından kurulan ve 1945 yılında Akşehir’de perakende sektöründe faaliyete başlayan firma, 1955 yılında ayçiçeği ve haşhaş ile nebati yağ üretimine dönmüş. 1996 yılından itibaren bitki çeşitliliğini artıran, bugün 95 çeşit bitkisel yağ üretimiyle konusunda ülkemizin sayılı kuruluşları arasında yerini alan Uğurluoğlu, özellikle ihracat yaptığı ülkelerde Europe Vital markasıyla tanınıyor.

Üretim çeşitliliğini artırma ve pazarlamada oldukça hızlı bir gelişme kaydeden firmanın yönetiminde, ikinci jenerasyon olarak Hikmet Uğurluoğlu ve Necdet Uğurluoğlu var. Yaklaşık 4 bin m2 kapalı alanda, 10 çalışanlarıyla yılda 650 ton bitkisel yağ üreten Uğurluoğlu kardeşler, üretimlerinin üçte birini yurt dışına satarak, gerek Akşehir’in gerekse ülkemizin ihracatına önemli bir katkı sağlıyorlar. Europ Vital markasını oluşturmalarının üzerinden henüz 1 yıl gibi kısa bir süre geçmiş olmasına rağmen ürünleri Almanya, Hollanda, Belçika, Azerbaycan ve Hindistan’da alıcı buluyor.

Bu ivmeyi yakalamalarında en büyük etkenin katıldıkları fuar organizasyonları olduğunu belirten Hikmet Uğurluoğlu; geçtiğimiz Temmuz ayında Ankara’da katıldıkları Doğal Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Fuarı’nda açtıkları stantta temsili Nasreddin Hoca’yla büyük ilgi gördüklerini ve Akşehir’in tanıtımına katkı sağlamaktan duydukları memnuniyeti ifade ederken, 2019 yılında katılacakları 2 önemli fuardan söz etti. 10-13 Ocak 2019 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek olan Expo Natura Fuarı’ndan sonra firmanın, Nisan ayında Çin’de gerçekleştirilecek olan SIAL’da da yerini alacağını söyledi.

Çörek otundan vişne çekirdeğine, susamdan aspire, havuç tohumundan okaliptus ve argan yağına şaşırtıcı bir çeşitliliğin olduğu, onlarca kokuyu birbirinden ayırmaya çalıştığımız ve hijyenin en ön planda olduğu üretim alanında görüşlerini aldığımız Necdet Uğurluoğlu ise sektörde merdiven altı üretime dikkat çekerek, hızlı gelişen her iş kolunda olduğu gibi bitkisel yağ üretiminde de denetim boşluğu yaşanabileceğini hatırlattı ve bunun olumsuz geri dönüşleri olacağının altını çizdi.

Uğurluoğlu firmasının, gıda ve kozmetik sektörlerinin hammaddesini oluşturan üretimiyle ihracata sağladığı katkının artarak devamını diliyoruz.