Yerel yönetimlerin kitap fuarları yapmaları, kültür adına yapılabilecek eşsiz bir şey. Ülkemizin birçok yöresinde yapılıyor. Fuarcılıkta yirmi yılı yakalayanlar, yaklaşanlar kültür, kitap adına meşaleyi ellerinde tutuyorlar.

Edirne, kendine özgü, özgün bir kentimiz. İkinci kitap fuarını 17-26 Ekim 2014 tarihleri arasında gerçekleştirdi. Bir yıl ara verilmiş, bu yıl yeniden başlandı. Güzellikleri, organizasyonu gördükten sonra sanırsınız ki yirminci kez yapılıyordu.

30 Mart seçimlerinde Belediye Başkanı seçilen Recep Gürkan’ın büyük sevdasıymış bu fuar. Belediyenin tüm çalışanları da taşın altına elini koyunca bir güzellik demeti kendiliğinden oluşuverdi. Başkan Gürkan; eğitim-öğretim faaliyetlerinde bulunan öğrencilere, gençlere ve halka kitap okuma alışkanlığı kazandırmayı, yayımlanan eserleri ve yazarlarını okuyucularla buluşturmayı amaçladıklarını söyledi. Nilgün-Aydın Ilgaz, Ahmet Nesin, Ataol Behramoğlu, Adnan Özyalçıner, Nazlı Eray, Adnan Binyazar, Tuncay Özkan gibi isimlerin katılımlarıyla zenginleştirdikleri fuarın onur konuğu ise Hıfzı Topuz’du.

Edirne Belediyesi büyük bir sınav vermişti. Bunu başarıyla sonuçlandırdı. Ulaşımdan, yemeklere kalacak yere dek her şey özenle seçilmişti. Herkesin birleştiği nokta, düzenlemenin dört dörtlük olduğuydu. Uygulama harikuladeydi. Öğle yemeği olarak kentin yiyecekleri özenle sunuldu. Köftenin ciğerin nasıl olması gerektiğini çoğu kişi orada öğrendi.

Halkın katılımı mı nasıldı? Halk, genci yaşlısıyla katıldı. Kitaplar aldı, sanatçılarla söyleşti. Minik okuyucular okullarıyla geldikleri gibi aileleriyle de geldiler. Üç yıl önce iki gün için gidip on beş gün kalmıştım. Halkın ilgisi daha başka nasıl anlatılır ki, teşekkür etmekten başka ne yapabiliriz? Teşekkürler Edirneliler ve Edirne Belediyesi.