Çocukların dijital dünyada karşılaşabilecekleri veya karşılaştıkları olumsuz ve zararlı içeriklere ilişkin olarak ilgili kurumlarla iş birliğiyle yasal çerçevede önlem alınırken, diğer yandan da ailelerin, personelin ve çocukların bu konuda farkındalık kazanmaları amacıyla eğitim çalışmaları yapılıyor.

Bakanlığın resmi internet sitesinde yer verilen açıklamaya göre; Sosyal Medya Çalışma Grubu, özellikle çocuklar için zararlı olabileceği tespit edilen olumsuz dijital içerikler konusunda ilgili kurumlarla iletişime geçilerek içeriklerin engellenmesi veya kaldırılmasını talep ediyor. Bugüne kadar, ilgili yasalar doğrultusunda bin 259 içeriğe müdahale edilirken, çocukların sağlıklı gelişimi, toplumsal yaşama katılımlarının sağlanması ve onları önlenebilir risklere karşı korumak amacıyla yürütülen eğitimler kapsamında da 15 bin kişiye “Dijital Risklerden Korunma Eğitimi” verildi.

Kurumsal İhbar Platformları

Zararlı olduğu düşünülen içerikler, kurumsal ihbar platformları üzerinden ihbar edilebiliyor. Bu tür içeriklerin ihbar edilebileceği form ve e-posta adresi ile Whatsapp, Bip mesaj uygulamaları, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinde yer alıyor.

Ayrıca CİMER, Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’nın [email protected], Kişisel Verileri Koruma Kurumu’nun www.kvkk.gov.tr ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun https://www.ihbarweb.org.tr adresleri ile e-devlet üzerinden de ihbarda bulunulabiliyor.