Müdürlüğün sosyal medya hesabından paylaşılan, Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün konuya ilişkin afişinde de vurgulandığı üzere, anız yakmak; toprağı işleyen canlıların, acı çektirerek öldürülüp yok edilmesi anlamına geliyor.

Anızın yakılması sonucunda; tarımsal ve doğal ekosistemler zarar görüyor. Organik madde miktarı azaldığı, topraktaki azot ve karbon dengesi ortadan kalktığı için, yararlı olacağı düşünülen anız yakma nedeniyle aslında, barındırdığı canlılarla birlikte toprak da öldürülüyor. Su ve rüzgar erozyonunu artırıyor ve bu nedenle toprağın en değerli üst katmanları, rüzgar ve su ile taşınarak yok oluyor. Yine anız yakma sonucunda doğal denge bozularak zararlı böcekler ve hastalıklar çoğalıyor.

Aslında ne yapmalı

Toprak içinde kalan bitki kökü, nadasa bırakılmaksızın ekilen tarla, mısır sapı, biçilmeden toprakta kalan saplar, tarla sınırındaki otlar, biçilen ekinin tarlada kalan sapına Anız deniliyor.

*Biçerdöverle hububat hasadının toprak yüzeyine yakın yapılması durumunda, kalan sap miktarı az olacağı için çürümesi ve mikroorganizmalar tarafından parçalanması daha kolay oluyor.

*Hububat hasadı yapıldıktan sonra biçerdöverin arkasında bıraktığı sap samandan oluşan namlular, balya makinesi ile balyalamak suretiyle hayvan yemi ya da ahırlarda altlık olarak kullanılabildiği gibi sanayide kağıt ve karton yapımında da değerlendirilebiliyor.

*Namlu denilen sap ve saman tarladan uzaklaştırıldıktan sonra geriye kalan anız, sap parçalayıcı makineler ile parçalanarak toprağa karıştırıldığında toprağa birçok fayda sağlıyor ve anız yakmanın doğuracağı zararlar da önlenmiş oluyor.

*Toprak işlemesiz tarım yapılarak tohum doğrudan anıza ekilebiliyor.