Bakanlığın resmi internet sitesinden paylaşılan açıklamaya göre; son 3 yılda büyükbaş hayvan varlığında yüzde 13, küçükbaş hayvan varlığında ise yüzde 29 oranında artış sağlandı. Programda konuşan Bakan Pakdemirli, yem fiyatlarındaki aşırı artışa müsaade etmeyeceklerini vurgulayarak; et, süt ve yem üreticilerinin maliyetlerinin azaltılmasını sağlamak amacıyla Toprak Mahsulleri Ofisi aracılığıyla Yem Regülasyon Çalışması başlattıklarını söyledi.

Tarım ve Orman Bakanlığının Ar-Ge çalışmaları için yıllık yaklaşık 1 milyar lira bütçe kullandığını aktaran Pakdemirli, Akıllı Küpe fikrinin kendisine ait olduğunu, şu cümlelerle paylaştı:

“Akıllı küpe esasen bana ait bir fikir, bir projedir. Uykusuz geçen bir gecenin ardından bulduğum bir fikir. Aslında teknoloji ve inovasyon her zaman her yerde var. Yani bu teknoloji var, bu GSM teknolojisi var ama hayvancılıktaki problemleri gece bir yandan düşünüp, bir yandan bunları saydığım, bir yandan da not alığımda bunları çözebilecek olan teknolojinin Türkiye’deki tüm sürüyü bir arada takip edebileceğimiz bir sisteme ihtiyacımız olduğunu fark ettim. Bunu takip etmek için de bir radyo sinyaline ihtiyaç var. Bunu en rahat GSM operatörleri vasıtasıyla yapabiliriz. Bakanlığımız açısından hem planlama hem hayvan sağlığı, hayvan refahı ve diğer konularla ilgili bize faydası olacak. Üreticiye olan faydası da ‘döl verimi, hayvanın sıkı takibi ve verimliliğin artışı gibi neticelere sebebiyet verebilecek bir projeye imza atmak önemli olur’ diye düşündüm. Bugün denemelere baktığımız zaman aldığımız neticelerin benim hayalimdeki neticelerin çok ötesinde olduğun görüyorum.”

Sistemle hayvanların konumları, yem yeme ve geviş getirme gibi beslenme durumları, aşılama kayıtları, koordinasyon bilgisi ile hareket ve sevk durumları, kızgınlık ön uyarı bilgilendirmesi, kulak iç sıcaklığı gibi veriler, anlık olarak merkezi programa aktarılıyor. Sistem, ileriki dönemlerde yerli ve milli olarak geliştirilecek buzağı besleme robotları, sağım, yemleme ve otomasyon sistemleri ile sütölçer gibi teknolojik donanımlar ilave edilerek tam bir çiftlik yönetim sistemine dönüştürülecek.

Projenin sağlayacağı verim artışının her 100 Akıllı Küpeye karşılık 20 yeni hayvana karşılık geldiği, artacak süt üretimi ve azalacak sağlık giderleri ile birlikte ülke ekonomisine milyarlarca lira katkı sunacağı belirtiliyor.