Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen “Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi” çerçevesinde, Akdeniz Su Ürünleri Araştırma ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü tesislerinde üretilen ve Beyşehir Gölü sularına bırakılan yavru sazan balığı sayısı 600 bin, Ilgın Çavuşçu Gölü sularına bırakılan yavru sayısı ise 135 bin oldu.

Akşehir Gölü proje kapsamına alınamadı

Ilgın’da ayrıca; Balkı, Bulcuk, Gökçeyurt, Mecidiye ve Y.Çiğil göletlerine de toplam 44 bin yavru bırakıldığı öğrenildi. Derbent, Akören, Kadınhanı ve Bozkır’da bulunan göletler de projeye dahil edilirken, Akşehir Gölü bu yıl proje kapsamı dışında tutuldu.

Akşehir’de kapsam içine alınan göletlerden Yaylabelen Göleti, su seviyesi açısından uygun olmadığı için bu gölete bırakılması planlanan 12 bin yavru sazan balığı Çakıllar alt göletine, 3 bin yavru da Çakıllar üst göletine bırakıldı.

Proje çerçevesinde; Konya ili sınırları içerisinde bulunan göl, gölet ve baraj göllerinde, sazan balığı başta olmak üzere sudak, havuz sazanı, kadife, kerevit ve tatlı su kefali olmak üzere yılda toplam 544 tonluk üretim hedefleniyor. Üretilen balıkların, 553 su ürünleri kooperatif üyesi balıkçı, amatör ve sportif amaçlı olta balıkçılığına gönül vermiş vatandaşlar tarafından avcılığı yapılmasıyla da ekonomiye yaklaşık 4,5 milyon liralık katma değer sağlaması bekleniyor.

Yetkililer, ülkemizde biyoçeşitliliğin korunması ve su ürünleri kaynaklarımızın gelecek nesillere aktarılabilmesi için su ürünlerinin en az bir kez üremelerine imkan tanınması gerektiğini vurguluyorlar. Bu nedenle de av aracı, balık boyu, av zamanı ve yer yasaklarına eksiksiz uyulması gerekiyor.