Tarımsal üretimin ve gıda arz güvencesinin sürdürülebilirliğinin sağlanması için izlenecek yöntemler ve uygulanacak politikaların etkinliğini artırmak amacıyla yapılacak tarımsal desteklemelerin yer aldığı Karardaki başlık ve sınıflandırmalar ile bazı örnek destek miktarları şöyle:

*Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kayıtlarına göre tarımda kullanılan mazot ve gübre için destek ödemesi:

Buğday, Arpa, Çavdar, Yulaf ve Tritikale için dekar başına 22 lira mazot ve 20 lira gübre desteği, Patates için dekar başına 30 lira mazot ve 8 lira gübre desteği, Yağlık Ayçiçeği için dekar başına 29 lira mazot ve 8 lira gübre desteği, Dane Mısır için dekar başına 27 lira mazot ve 8 lira gübre desteği, Kuru Soğan ve Yem Bitkileri için dekar başına 19 lira mazot ve 8 lira gübre desteği, Nadasa bırakılan topraklarda dekar başına 8 lira mazot desteği.

*Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında desteklenen ürünler için dekar başına 17 lira mazot, 8 lira gübre desteği, 2022 üretim yılı gübre desteği olarak ise Buğday, Arpa, Çavdar, Yulaf ve Tritikale için dekar başına 32 lira, diğer tüm ürünler için 16 lira.

*Toprak Analiz Desteği: Asgari 50 dekar ve üzeri tarım arazilerinde, ilave her 50 dekara kadar bir analiz için, yetkilendirilmiş laboratuvarlara analiz başına 40 lira.

*Organik Tarım Desteği: Ürün kategorilerine göre, sertifika türü bireysel ve üretici grubu ayrımına dayanarak dekar başına 10 lira ile 100 lira arası ve arılı kovan başına 15 lira Organik Hayvancılık Desteği.

*İyi Tarım Uygulamaları Desteği: Kategorilere göre, örtüaltı ve açıkta üretim modeli ve sertifika türüne dayanarak dekar başına 10 lira ile 150 lira arası.

*Küçük Aile İşletmesi Desteği: Dekar başına 100 lira.

*Katı organik-organomineral gübre, fındık alan bazlı gelir ve geleneksel zeytin bahçeleri rehabilitasyonu destekleri.

*Havza Bazlı Fark Ödemesi Desteği: 18 ürün için kilo başına 3 kuruş ile 110 kuruş arası.

*Yem Bitkileri Üretim Desteği: Yıl bazında dekar başına 40 lira ile 150 lira arası.

*Büyükbaş Hayvancılık, Küçükbaş Hayvancılık, Tiftik Üretimi, İpek Böceği, Arıcılık ve Dijital Tarım Pazarı (DİTAP) ile Aşı, Atık ve Küpe Destekleri.

*Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele, Su Ürünleri, Hayvan Gen Kaynakları Destekleri.

*Sertifikalı Tohum Kullanım ile Sertifikalı Fidan/Fide ve Standart Fidan Kullanım Destekleri ve Yurtiçi Sertifikalı Tohum Üretim ile Sertifikalı Fidan Üretim Destekleri:

Buğday, Arpa, Çavdar, Yulaf, Tritikale, Çeltik, Nohut, Patates, Fiğ, Yonca vb. sertifikalı tohum kullanım desteği, dekar başına 4 lira ile 100 lira arası, Antepfıstığı, Ceviz, Badem, Elma, Kiraz, Şeftali, Erik, Limon, Vişne, Kayısı, Zeytin vb. fidan(fide desteği, dekar başına 100 lira ile 400 lira arası, Sertifikalı Çilek Fidesi ile bahçe tesisi desteği, dekar başına 400 lira.

Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli Listesine göre; model kapsamında Akşehir’de desteklenen ürünler; Arpa, Aspir, Buğday, Mısır (Dane), Kuru Fasulye, Nohut, Tritikale, Ayçiçeği (Yağlık), Yem Birkileri, Yulaf ve Patates şeklinde sıralanıyor.

Desteklemelere ilişkin tüm detaylı bilgilere ve çevre ilçeler Çeltik, Doğanhisar, Tuzlukçu, Yunak, Ilgın, Çay ve Sultandağı’nın da destekleme ürün listelerine, Resmi Gazetenin https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/11/20211111-5.pdf linki üzerinden ulaşılabiliyor.