Verdiği önergenin reddedilmesine dair bir açıklama yapan Fahrettin Yokuş, pandemi sürecinin yaşlılarımızı her anlamda olumsuz etkilediğini belirterek şu değerlendirmede bulundu:

“Yaşlılarımızın, emekli vatandaşlarımızın pandemi süreci dahilinde yaşamış oldukları etkenleri tespit ederek ihtiyaç duydukları destekleri sağlamak, dışlanma ve bağımlı kalma risklerini azaltmak, bununla birlikte hastalıklarının önlenmesi hususunda oluşan ve oluşabilecek mağduriyetlerin giderilmesi amacıyla araştırma önergemizi verdik. Ancak ne yazık ki önergemiz kabul edilmedi.

65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız; uzun süre ekonomik, sosyal, kültürel anlamdaki kısıtlamalara maruz kalmalarıyla birlikte fiziksel, psikolojik, ekonomik ve sosyal olarak da olumsuz etkilenmişlerdir. TÜİK verilerine göre ülkemizde çalışma yaşını aşmış olan 65 yaş ve daha yukarı yaştaki nüfus, son 5 yılda yüzde 21,9 artarak sayıları 7 milyon 550 bine, toplam nüfus içindeki oranı da 2019 itibariyle yüzde 9'lara çıkmıştır. Dünya ülkelerine baktığımızda, yaşlıların sayısındaki artışla birlikte sosyal politikaların daha çok önem kazandığını görmekteyiz. Türkiye'de de nüfus giderek yaşlanmakta ve devletin sosyal yönü ağır basan politikalar üretmesini zorunlu kılmaktadır.

Özellikle dünyayı etkisi altına alan pandemi sürecinde 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımıza uzun süre sokağa çıkma yasağı uygulanmıştır. Geçtiğimiz Ramazan ayında ve bayramında, aile büyüklerimizin Türk toplumunun en büyük değeri olduğunu bir kez daha anladık. Onları korumak adına aile büyüklerimize yaklaşmayarak büyük bir özveri gösterdik ve göstermeye devam ediyoruz.

Birçok yaşlımızın pandemi nedeniyle kamuoyuna yansıyan sorunlarına ve yalnızlıklarına şahit olduk. Ayakkabı boyamak için sandığını alarak para kazanmaya çalışan yaşlılarımızdan tutun da bakacak kimsesi olmadığı için bir barakada yaşayan ve maaşını çekip ekmek almak için şehir merkezine gelen yaşlılarımızı gördük. Zorunlu olarak dışarı çıktıklarında, saygısızca davranan bazı kişiler tarafından alay konusu haline getirildiklerini de gördük. Türk toplumuna, kültürümüze yakışmayan bu görüntüleri izlemek hepimizi üzmüştür.

65 yaş üstü vatandaşlarımız için devam eden kısıtlamalar kaldırılmalıdır. Sayıları 8 milyona varan büyüklerimiz, yasaklar nedeniyle yatsı ve sabah namazlarını maalesef cemaatle kılamamaktadırlar. Seyahat izinlerinin kaymakam ve e-devlet kanalıyla yapılmasından büyük sıkıntı çekmektedirler.

Buradan iktidarımıza sesleniyoruz ve diyoruz ki; yaşlılarımıza güvenelim, onlar kendilerine bizden daha iyi bakarlar, kendilerini daha iyi korurlar.”